Atsma opent vernieuwd Hooglandgemaal in Stavoren

Het Hooglandgemaal in Stavoren begint 45 jaar na de opening aan een tweede jeugd. De capaciteit is uitgebreid met 20% en het gemaal is voortaan op afstand te bedienen. Staatsecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) opende het vernieuwde gemaal vandaag. “Dit gemaal, gebouwd in de jaren 60, is essentieel voor het beheersen van het waterpeil in de wateren van Friesland”, aldus Atsma.

Het gemaal loost het overtollige water vanuit de Friese boezem op het IJsselmeer. Het vernieuwde gemaal heeft een maximum capaciteit van 120 kubieke meter per seconde, of wel het gehele Sneekermeer in 24 uur.

De extremen in neerslag en wateraanvoer worden in de toekomst groter. Bij grote hoeveelheden water komt het Hooglandgemaal in actie om overtollig water af te voeren. In droge periodes wordt het gemaal daarom niet veel gebruikt. Voor bestrijding van de droogte in Friesland, kunnen de twee Friese inwateringssluizen aan het IJsselmeer het nu nog prima aan. Maar uiteindelijk kan in extreme situaties het Hooglandgemaal worden ingezet om extra water in te laten en de droogte te bestrijden. In 2003 was dit voor het laatst nodig.

Atsma: “We strijden tegen wateroverlast, maar kunnen ook niet zonder water. Terwijl boeren en burgers begin van dit jaar in met name Limburg nog met wateroverlast te kampen hadden, hebben we de laatste maanden vooral last van extreme droogte.” In de toekomst krijgen we vaker te maken met extreme omstandigheden. Variërend van hevige buien en piekbelasting voor onze rivieren tot forse droogte. Het is van belang het peil op het IJsselmeer te beheersen want dertig procent van Nederland is voor zoetwatervoorziening afhankelijk van het IJsselmeer.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)