Kom naar de Open Dag Vismigratie op 14 mei

Op zaterdag 14 mei vindt de internationale Open Dag Vismigratie plaats, ook wel Fish Migration Day genoemd. Het Waterdistrict Neder-Rijn en Lek (WSR) werkt samen met de afdeling WSP (Planvorming en Advies) mee aan deze Open Dag.

Vispassage

Van 11.00 tot 16.00 zijn er op 14 mei gratis rondleidingen naar de vispassage op het stuweiland Driel (de locatie is alleen bereikbaar vanaf Heveadorp aan de noordzijde van de Rijn). Adres: Fonteinallee 3, 6869 VT Heveadorp.

Tevens is er een informatiemarkt waar behalve Rijkswaterstaat ook regionale verenigingen en bedrijven die iets met vis te maken hebben een informatiestand hebben.

Meer informatie vind je op www.fishmigrationday.eu.

De stuw bij Driel

De stuw bij Driel is één van de drie stuwen in de rivier de Nederrijn–Lek. Bij lage en gemiddelde afvoeren staat de stuw dicht en stroomt het meeste water bij Arnhem richting de IJssel. Daardoor blijft de zoetwatervooraad in het IJsselmeer op peil. Dat is belangrijk voor de drinkwaterbeschikbaarheid in Noord-Holland.

Ook maakt het scheepvaart op de IJssel het hele jaar mogelijk.

De Rijn is een belangrijke migratieroute voor vissoorten zoals zalm en zeeforel. Zij trekken vanuit de Noordzee naar de paaigebieden in Duitsland. Om te zorgen dat vissen stroomopwaarts kunnen migreren heeft Rijkswaterstaat bij alle stuwen een vistrap gemaakt (type: bekkenvistrap met vertical-slot). Uit onderzoek is gebleken dat daar 34 soorten vis (grote en kleine) gebruik van maken.

Het stuweiland en de vistrap zijn normaal alleen met georganiseerde excursies toegankelijk voor publiek. Op 14 mei kan dat zonder aanmelding van te voren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat