Hanzeboog als naam voor brug Hanzelijn

Het hoge woord is eruit: de brug van de Hanzelijn bij Zwolle heet voortaan de Hanzeboog. Tijdens een feestelijke ceremonie is de naam van de brug vanochtend vanaf een boot onthuld. De naam is voortgekomen uit de tientallen suggesties die lezers van regionale krant de Stentor indienden.

Patrick Buck, directeur Projecten van ProRail: "Het is echt een mooie brug. De naam verwijst ook duidelijk naar de Hanzelijn. Het nieuwe spoor tussen Zwolle en Lelystad dat de verbinding tussen de Randstad en het Noorden verbetert."

De naam is bovendien gekozen omdat de brug de vorm van een boog heeft. Daarnaast is de naam nog niet eerder gebruikt in spoorbruggen en was er duidelijk behoefte aan bij alle partijen om een unieke naam te geven.

Bijzondere procedure

Voor de naamgeving van de bruggen van ProRail bestaat geen vaste procedure. Aangezien de markante brug een belangrijke plek inneemt in de Hanzelijn en van groot belang wordt geacht door de omgeving, is daar ditmaal wel een naamgevingstraject voor gestart.

Lezers

Ruim 270 lezers van regionale krant de Stentor dienden suggesties in, waaruit de gemeenten Hattem en Zwolle een lijst van 40 namen samen stelden. Samen met ProRail en ontwerper Quist Wintersmans Architecten is daarna de definitieve naam gekozen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail