Opdracht MOBZ grote sluizen gegund aan Cofely

fase 3 en 4 van het project Modernisering ObjectenBediening Zeeland

Cofely Energy & Infra verzorgt de realisatie van de bediening op afstand op de grote sluizen en bruggen in Zeeland. Vrijdag 29 april 2011 verstrekte Directeur-Generaal J.H. Dronkers van Rijkswaterstaat de opdracht aan de firma uit Heinenoord.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu stemde op 7 april in met de aanbesteding van fase 3 en 4 van het project Modernisering ObjectenBediening Zeeland (MOBZ), waarna de heer Dronkers het voornemen tot gunning uitbracht.

Realisatie van het doel
Het project MOBZ staat voor de realisatie van centrale bediening van alle sluizen en bruggen in beheer van Rijkswaterstaat Zeeland. Met deze stap zal dat doel in 2014 bereikt zijn en is de basis gelegd voor efficiënter en effectiever verkeersmanagement op het Zeeuwse vaarwegennet.

De opdracht
De opdracht omvat de volgende werkzaamheden:

  • renovatie en aanpassing van Kreekraksluizen bij Rilland Bath, Postbrug bij Wemeldinge, Valkebruggen bij Schore, Sluizen bij Hansweert, Krammersluizen, West- Midden- en Oostsluis in Terneuzen en de bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent;
  • aanpassing van de besturings- en bedieningssystemen;
  • mogelijk maken van bediening op afstand door realisatie van de Nautische Centrale Terneuzen;
  • aanpassing van de Nautische Centrale Neeltje Jans;

Doorstart na uitgebreide evaluatie
De doorstart van MOBZ werd mogelijk na een zorgvuldige periode van evaluatie van bedienen op afstand. Op 21 april 2010 ging de Tweede Kamer akkoord met de conclusies van het rapport van de ingestelde evaluatiecommissie. Toenmalig minister Eurlings concludeerde toen dat bedienen op afstand veilig is en kon worden uitgebreid in Zeeland en Limburg.

Aan de slag
Aannemer Cofely gaat vanaf 1 mei 2011 aan de slag met dit project tot 2014, te beginnen bij de Nautische Centrale Terneuzen. De Kreekraksluizen en de Westsluis bij Terneuzen zullen als eerste op afstand bediend gaan worden. Met deze opdracht is een bedrag van bijna € 55 miljoen gemoeid.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Bedienen van sluizen en bruggen op afstand veilig

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Zeeland