Nederlandse kennis voor herstelplan kusteilanden Mississippi

15 miljoen kubieke meter zand opspuiten

Voor de kust van Mississippi, in de Golf van Mexico, ligt een keten van eilanden die het vasteland steeds minder goed kan beschermen tegen stormen. Zware orkanen Camille (1969) en Katrina (2005) sloegen het grootste eiland Ship doormidden waarbij het middendeel van het eiland over een lengte van 5,5 kilometer verdween. De eilandenketen erodeert ook door de getijden, tropische stormen en baggerwerkzaamheden om de haven van Pascagoula bereikbaar te houden voor scheepvaart uit de Golf. Om verdere erosie te voorkomen is een herstelplan ontwikkeld. Het United States Army Corps of Engineers heeft het consortium CH2M HILL, DHV en Deltares opdracht gegeven onderzoek te doen naar het herstel van deze Mississippi Barrier Islands.

Hoogwaterveiligheid
De erosie bedreigt niet alleen de hoogwaterveiligheid op het vasteland, ook de rijke flora en fauna van de eilanden en de biodiversiteit in de achterliggende Mississippi Sound lijden erdoor.

15 miljoen kubieke meter zand opspuiten
Het consortium van het Amerikaanse ingenieursbureau CH2M HILL, advies- en ingenieursbureau DHV en kennisinstituut Deltares gaat onderzoeken wat er gebeurt wanneer er 15 miljoen kubieke meter zand wordt toegevoegd op twee locaties voor Ship Island. Dit is een hoeveelheid die te vergelijken is met de Zandmotor voor de kust van Ter Heijde waar 21,5 miljoen kubieke meter zand wordt opgespoten.

Het project maakt onderdeel uit van het Mississippi Coastal Improvements Program dat het United States Army Corps of Engineers (USACE) na Katrina ontwikkelde. Een belangrijk onderdeel van dit programma betreft maatregelen om de natuurlijke zandbalans van en rondom de eilandenketen te herstellen waarmee een duurzame oplossing voor de erosieproblemen ontstaat.

Voor de validatie van het ontwerp gaat het consortium een modelstudie uitvoeren om te voorspellen wat er gebeurt na toevoeging van de enorme hoeveelheid zand aan het kustsysteem. De ontwikkeling van de zandsuppletie en de morfologische effecten van de verschillende ontwerpvarianten worden in detail bestudeerd met geavanceerde computermodellen.

Nederlandse kennis voor het US Army Corps of Engineers
Kennisoverdracht aan de specialisten van USACE is ook onderdeel van de opdracht. De modellen die tijdens de studie worden ontwikkeld, zullen straks door USACE worden gebruikt voor het verder afstellen van het ontwerp, het monitoren van de zandverplaatsing en het flexibele beheer en onderhoud.

De waarde van de opdracht is ruim 750 duizend US dollar.

DHV is een toonaangevend internationaal advies- en ingenieursbureau dat diensten verleent en innovatieve oplossingen aanbiedt op het gebied van mobiliteit, water, bouw & industrie, gebiedsontwikkeling en milieu & duurzaamheid. Onze dienstverlening richt zich op de totale projectcyclus en omvat management consultancy, adviesdiensten, ontwerp en engineering, project-, contract- en assetmanagement. DHV, met het hoofdkantoor in Nederland, maakt deel uit van de DHV Groep met een netwerk van 75 kantoren wereldwijd. Onze klanten profiteren van de via dit netwerk beschikbare kennis, resulterend in een integrale projectaanpak gericht op een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving. De DHV Groep heeft 5.300 medewerkers en realiseerde in 2010 een netto-omzet van 469 miljoen euro. Voor meer informatie zie www.dhv.nl en www.twitter.com/DHVnl.

Deltares is een onafhankelijk kennisinstituut en specialistisch adviseur met hoogwaardige kennis over water, bodem en ondergrond. We dragen wereldwijd bij aan een veilig, schoon en duurzaam leven in delta’s, kust- en riviergebieden. Met dit doel ontwikkelen we kennis, innovatieve producten en diensten, verbinden we onze kennis met die van anderen en maken we deze beschikbaar. We adviseren overheden en het bedrijfsleven en geven, vanuit onze deskundigheid, een gedegen en onafhankelijk oordeel over de fysieke toestand van delta’s, kust- en riviergebieden. Met onze state-of-the-art kennis zijn we vaak adviseur van de adviseur, meestal al vanaf de verkenningsfase van een project. We ontwikkelen kennis in onderzoeksprogramma’s van overheden en via contract research en werken daarbij samen met universiteiten en andere kennisinstituten. Zo stimuleren we innovaties en maken we nieuwe kennis versneld beschikbaar voor toepassingen in de praktijk. Daarbij streven we naar hoogwaardige technologische oplossingen waarvoor draagvlak is in de maatschappij. Deltares heeft ruim 800 medewerkers en is gevestigd in Delft en Utrecht. www.deltares.nl

Headquartered near Denver, Colorado, USA, employee-owned CH2M HILL is a global leader in consulting, design, design-build, operations, and program management for government, civil, industrial and energy clients. The firm’s work is concentrated in the areas of water, transportation, environmental, energy, facilities and resources. With US$6.3 billion in revenue and 23,000 employees, CH2M HILL is an industry-leading program management, construction management and design firm, as ranked by Engineering News-Record and named a leader in sustainable engineering by Verdantix. The firm has been named a FORTUNE 100 Best Companies to Work For five times. Visit us at www.ch2mhill.com, twitter.com/ch2mhill and facebook.com/ch2mhill.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: DHV Groep