Staatssecretaris Atsma bekijkt aanleg Zandmotor DeltaDuin

bij Ter Heijde voor de Zuid-Hollandse kust

Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft op 4 april 2011 een werkbezoek gebracht aan het project De Zandmotor voor de Zuid-Hollandse kust. Op 17 januari werd het startsein gegeven en inmiddels is er 3,5 miljoen kuub zand aangebracht en is het meest westelijke punt bereikt. De zandmotor wordt daarmee steeds zichtbaarder.

De aannemerscombinatie Van Oord/Boskalis gaf ter plekke een toelichting op de voortvarende voortgang van de aanleg van de zandmotor. De aanleg van het schiereiland is naar verwachting dit najaar afgerond.

Wereldprimeur
De zandmotor bij Ter Heijde is de eerste ter wereld op deze schaal. In de toekomst zullen er mogelijk meerdere volgen, gebaseerd op hetzelfde idee. Om het project te onderscheiden van haar opvolgers krijgt deze zandmotor de toevoeging DeltaDuin. Deze naam is gekozen uit in totaal 400 inzendingen.

Exportproduct
Staatssecretaris Atsma was onder de indruk van de snelheid waarmee de zandmotor nu letterlijk vorm krijgt. “Ik hoop dat de zandmotor snel aanslaat. Dat is in het belang van de veiligheid voor de mensen die hier achter de duinen wonen. Daarnaast zal de zandmotor, zodra die werkt, een prima exportproduct zijn voor Nederlandse waterstaatkundige werken”, aldus een enthousiaste Atsma.

Zandmotor
De zandmotor bestaat uit 21,5 miljoen kubieke meters zand die worden aangebracht in de vorm van een haak boven water die vast zit aan de kust bij Ter Heijde. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich geleidelijk langs de Zuid-Hollandse kust. Door dit principe ‘bouwen met de natuur’ groeit de kust de komende jaren op natuurlijke wijze aan. De zandmotor levert zo een bijdrage aan de kustveiligheid waarbij tegelijk meer ruimte ontstaat voor natuur en recreatie.

De Zandmotor is een pilotproject: dit principe is nog nooit eerder op deze schaal toegepast. De Zandmotor is een gezamenlijk initiatief van Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Zuid-Holland breidt zeewaarts uit

Boskalis en Van Oord leggen zandmotor aan

Groen licht zandmotor voor de Zuid-Hollandse kust

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland