RWS onthult informatiebord bij Plofsluis te Nieuwegein

de vreemdste sluis van Nederland

Op donderdag 17 maart 2011 heeft Rijkswaterstaat samen met gemeente Nieuwegein en in aanwezigheid van projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie een publieksinformatiebord bij de Plofsluis onthuld. Het bord attendeert voorbijgangers op de historische waarde van de Plofsluis en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De vreemdste sluis van Nederland
‘De Plofsluis is zonder meer de vreemdste sluis van Nederland.’ Zo begint de uitleg op het informatiebord. Nogal wat mensen passeren de Plofsluis per fiets/te voet en weten vaak maar weinig af van het bijzondere karakter van dit grote betonnen bouwsel. Met de komst van een nieuwe fietsbrug tussen Nieuwegein en Houten passeren straks ca 2000 mensen per dag deze plek.

Het bord geeft opheldering en legt uit waar de Plofsluis toe diende, waarom hij er nog altijd staat en wat de monumentale waarde is. De Plofsluis is een uniek onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het nationale project Nieuwe Hollandse Waterlinie, waaraan ook Rijkswaterstaat en de Gemeente Nieuwegein deelnemen, heeft als doel om deze voormalige verdedigingslinie zichtbaar en beleefbaar te maken voor het grote publiek.

Het bord staat nu aan de waterkant langs het huidige fietspad. Na afronding van de werkzaamheden voor de nieuwe fietsbrug, komt het bord boven langs de nieuwe doorgaande route te staan.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Op donderdag 17 maart 2011 onthulden Raymond Feron, directeur water en scheepvaart van Rijkswaterstaat Utrecht en Helen van den Berg, wethouder van de gemeente Nieuwegein het bord. Feron gaf aan dat Rijkswaterstaat het belangrijk vindt dat publiek kennis kan nemen van de waarde van bijzondere objecten. Van den Berg zei blij te zijn met het bord, zeker met de fietsbrug en zoveel extra passanten op komst.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Dienst Utrecht