Spetterende start jeugdwaterschapsbestuur

jongeren in Nederland betrekken bij waterbeheer

Uit alle windstreken van Nederland kwamen zij naar Zoetermeer: de leden van het eerste nationale jeugdwaterschapsbestuur. Van Limburg tot Groningen, van Drente tot Zuid-Holland maakten zij de reis naar Dutch Water Dreams voor een eerste kennismaking met elkaar en met de Nederlandse waterschappen.

Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Want hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als waterkennisland, is de kennis over dit onderwerp onder middelbaar scholieren zeer beperkt.

De waterschappen vinden dat jammer. Niet alleen hebben de beslissingen die zij nemen op het gebied van waterbeheer gevolgen voor de jongeren van nu, ook liggen er in de nabije toekomst grote uitdagingen klaar voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld.

Om jongeren te betrekken bij het waterbeheer is in 2009 de 17-jarige Laura Pierik uit Den Haag benoemd tot eerste jeugddijkgraaf van Nederland. Met de installatie van een jeugdwaterschapsbestuur met afgevaardigden uit vrijwel alle waterschappen, krijgt dit initiatief nu een landelijk vervolg.

In Zoetermeer kregen de jongeren een programma aangeboden waarin zij konden kennismaken met elkaar en met de taken van de waterschappen. Daarnaast kregen zij deze dag hun eerste opdracht mee: het schrijven van een manifest waarin zij aangeven hoe de waterschappen jongeren het beste kunnen bereiken met hun boodschap. Het jeugdwaterschapsbestuur overhandigt dit manifest op 1 november officieel aan de Unie van Waterschappen, tijdens de jaarlijkse waterschapsdag.

Natuurlijk was er ook tijd voor waterplezier. Raftend toonden de kersverse jeugdbestuurders aan dat op het gebied van wateruitdagingen geen zee hen te hoog ging. Naast hun gezamenlijke, nationale activiteiten, zullen de jonge afgevaardigden het komende jaar ook taken uitvoeren voor het eigen waterschap.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Unie van Waterschappen (UVW)