Rijkswaterstaat helpt Polen in strijd tegen hoogwater

hogecapaciteitspomp ingezet om polder leeg te pompen

Rijkswaterstaat helpt Polen het water in overstroomde gebieden weg te pompen. Rijkswaterstaat heeft hiervoor een zogenaamde hogecapaciteitspomp ingezet. Deze pomp heeft een capaciteit van vijf miljoen liter water per uur.

In mei was al een Nederlands team afgereisd naar Polen om te helpen in de strijd tegen hoogwater. Inmiddels is het team voor een tweede maal in Polen om te ondersteunen bij het wegpompen van overtollig water. De werkzaamheden waren kort gestaakt omdat een nieuwe vloedgolf het gebied opnieuw overstroomd had.

Waterpeil gezakt
Momenteel is het waterpeil op de beoogde pomplocatie gezakt en is het, gezien de hoeveelheid regen de afgelopen dagen, onwaarschijnlijk dat er nog een derde vloedgolf komt. Ook de weersomstandigheden voor de komende dagen zijn gunstig. In overleg met het ministerie van Buitenlandse zaken is daarom besloten het team opnieuw naar Polen te sturen en opnieuw te proberen om de ondergelopen polder, nabij Kazimierz Dolny, droog te pompen. Het team is afgelopen zondag vertrokken naar Polen, de verwachting is dat de inzet voor maximaal tien dagen noodzakelijk zal zijn.

Het is niet de eerste keer dat Verkeer en Waterstaat pompen levert voor inzet in het buitenland. Ook na de watersnoodramp in New Orleans (2005) zijn Nederlandse pompen ingezet.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat