RWS houdt Open Sluisdag op Prins Bernhardsluizen in Tiel

zaterdag 12 juni 2010

Op zaterdag 12 juni 2010 opent de Prins Bernhardsluizen in Tiel haar deuren tussen 11.00 en 17.00 uur. Belangstellenden kunnen dan kijken hoe de sluis er van binnen uitziet en hoe het schutten van schepen in zijn werk gaat. Rijkswaterstaat heeft de sluis de afgelopen twee jaar grootschalig gerenoveerd.

infrasite_insert_image_1
Activiteiten voor jong en oud
Bezoekers kunnen de sluis bekijken tussen 11.00 en 17.00 uur. Er zijn activiteiten voor jong en oud. Naast een mogelijkheid tot rondleiding kan men onder andere een informatietentoonstelling over de sluis en de renovatie bekijken. Speciaal voor de kinderen zijn allerlei activiteiten: o.a. een waterhoek met diverse leerzame waterspelletjes, een quiz en radiografisch bestuurbare bootjes. Aan het bezoek van de Open Sluisdag zijn geen kosten verbonden. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, alleen dient u zich voor de rondleiding aan te melden.

Rondleiding
Van 11.00 tot 16.00 uur start elke 20 minuten een rondleiding van ongeveer een uur over het sluiscomplex. Om veiligheidsredenen is er beperkt plaats en is inschrijving vooraf noodzakelijk. U kunt zich vanaf nu hiervoor inschrijven.

Tijdens de rondleiding krijgt u een kijkje achter de schermen. Met een gids bezoekt u de bedieningsruimte van de sluismeesters, waar u ziet hoe zij met behulp van moderne apparatuur de schepen schutten. Vervolgens krijgt u de machinekamer te zien, die zich bovenin het hefportaal van de sluis bevindt. De machines zorgen ervoor dat de sluisdeuren open en dicht gaan. Tijdens de rondleiding krijgt u informatie over de renovatie.

Vanwege de veiligheid zijn de rondleidingen niet toegankelijk voor mindervaliden, buggy’s en kinderen onder de 6 jaar. Let op: kinderen vanaf 6 jaar kunnen alleen deelnemen onder begeleiding van een volwassene.

Aanmelding rondleiding en meer informatie
U kunt zich via de website www.rijkswaterstaat.nl/prinsbernhardsluizen opgeven voor de rondleiding. Hier vindt u ook meer informatie over de Open Sluisdag en over de renovatie van de sluizen.

Renovatie ten einde
De Open Sluisdag is het feestelijke einde van de renovatie die geheel is afgerond. Dit betekent dat de Prins Bernhardsluizen weer beschikt over zeer moderne apparatuur om de schepen vlot en veilig te kunnen laten passeren en weer helemaal op orde is voor wat betreft de nieuwste eisen tegen hoogwater. Jaarlijks komen ongeveer 38.000 schepen door de sluis. Het Amsterdam-Rijnkanaal, waarin deze sluis ligt, is een van de drukste kanalen van Europa.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht