Einde stremming sluiskolk Prins Bernhardsluis in Tiel

Prins Berhardsluis ingrijpend gerenoveerd

Op 4 februari 2010 kon Rijkswaterstaat de stremming van de sluiskolk beëindigen, een paar dagen eerder dan gepland. Ook is eerder deze week de nieuwe bedieningsruimte voor sluismeesters in gebruik genomen. Twee grote mijlpalen in een voorspoedig verlopen renovatie.

De Prins Berhardsluis is ingrijpend gerenoveerd. In 2008 is de brede duwvaartkolk opgeknapt en onder andere van nieuwe hefdeuren voorzien. Sinds 14 september 2009 is de smalle sluiskolk aan de beurt en gestremd voor de scheepvaart.

Meevaller
De stremming zou tot 7 februari duren. Onder andere de puntdeuren van deze sluiskolk zijn door nieuwe vervangen. Het plaatsen hiervan liep voorspoediger dan gepland. Hierdoor kon eerder worden begonnen met het testen van de installaties en uiteindelijk de stremming enkele dagen eerder beëindigd worden. De eerste drie schippers die weer van de sluiskolk gebruik konden maken, kregen een bloemetje van Rijkswaterstaat als symbolisch bedankje voor het begrip tijdens de periode van hinder.

Nieuwe bedieningsruimte
Een geheel vernieuwde en gemoderniseerde bedieningsruimte voor de sluismeesters maakte ook deel uit van de renovatie. Om deze grote verbouwing te kunnen uitvoeren, werkten de sluismeesters sinds 4 september 2009 vanuit een tijdelijke bedieningsruimte in portocabins op het terrein. Op 2 februari werd de nieuwe bedieningsruimte in gebruik genomen.

En verder?
Behalve de nieuwe puntdeuren en bedieningsruimte is er meer opgeknapt, zoals de bewegingswerken van de deuren, het gehele besturingssysteem, de verlichting en camera‘s. De hefdeur aan de rivierzijde is versterkt en verhoogd zodat hij voldoet aan de nieuwe Wet op de waterkering. De komende tijd vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats, begin juni is alles gereed. In die maand vindt een feestelijke opening plaats.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht