HeliXer, nieuw bedrijf in de waterbranche

Boxtel – Op 11 juni 2008 heeft de kick-off van de nieuwe onderneming HeliXeR, die zich op de High Tech Campus in Eindhoven vestigt, plaatsgevonden. Het innovatieve bedrijf is ontstaan uit het project ‘Water en Gezondheid’, dat ruim een jaar geleden begon op initiatief van Brabant Water en Waterschap De Dommel.

Wat is HeliXer?

Aan HeliXeR (mede onder de vlag van Brainport tot stand gekomen en gesteund door de provincie Noord-Brabant) nemen ook Philips Research, TNO en KIWA Water Research deel. Andere grote partijen staan op het punt te besluiten ook te participeren. Dit is precies de bedoeling van HeliXeR: het ontstaan van nieuwe en verrassende coalities, die ertoe bijdragen dat er innovaties komen op het snijvlak van water en gezondheid.

HeliXeR richt zich op het maken van producten die rechtstreeks aansluiten op de dagelijkse leefwereld van de consument, inhakend op actuele trends en gebruikmakend van de nieuwste technologieën. HeliXeR wil ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen voor een duurzame maatschappij en direct of indirect helpen aan de verbetering van de water- en sanitatievoorziening in ontwikkelingslanden. HeliXer past in het streven van de overheid om watertechnologie geschikt te maken voor business. Op deze wijze wil de overheid samen met het bedrijfsleven met internationale uitstraling export en economische groei realiseren. HeliXeR heeft als thuisbasis de High Tech Campus in Eindhoven, die met zijn open innovatieconcept zeer geschikt is voor het creëren van de nieuwe ideeën en producten. HeliXeR gaat van start met een tweetal Brainport pilot projecten.

Symposium

Het symposium is bezocht door een uiteenlopend deelnemersgezelschap vanuit diverse bedrijven en organisaties. De deelnemers werden door “human statues” geïnspireerd op waterthema’s (waterdrager, waternimfen en een zeemeermin) naar het conferentiecentrum op de High Tech Campus geleid.

Violet Falkenburg was dagvoorzitter van het symposium. Het programma begon met een inspirerende presentatie door trendwatcher Albert Boswijk. Gevolgd door een film van de betrokkenen bij HeliXeR met een toelichting door Henk Roelofs en Bjorn Hoogwout op HeliXeR. Daarna een presentatie van Arie Kraaijeveld, directeur NWP, over de human capital roadmap met de bekendmaking van de eerste prijs winnaar van de “knappe waterhoofden” . Dit is een wedstrijd voor jongeren uit de hoogste klassen van het VWO op het gebied van waterprojecten.

Na de lunch waarin een belevingswereld werd neergezet, gebaseerd op de thema’s van HeliXeR, werd het programma vervolgd met een toelichting van de participanten in HeliXeR (Guiljo van Nuland, directeur Brabant Water, Peter Wierenga, CEO Philips Research, Wim van Vierssen, directeur Kiwa Water Research en Mart van Bracht, directeur TNO).

Het officiële startsein van HeliXeR werd gegeven door gedeputeerde Annemarie Moons. Het symposium werd afgesloten door een optreden van Leoni Jansen en band en een rondrit over de High Tech Campus.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Waterschap De Dommel