Voorbereiding bouwlocatie IJsselbrug

Beplanting verwijderd

Utrecht – Afgelopen week zijn in de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle de eerste voorbereidingen getroffen om te kunnen beginnen met de bouw van een nieuwe spoorbrug als onderdeel van de Hanzelijn. De werkzaamheden bestonden uit het verwijderen van struiken en bomen om ruimte te maken voor de nieuwe brug en het daarvoor benodigde bouwterrein. Deze werkzaamheden zijn nu al uitgevoerd om te voorkomen dat vogels dit voorjaar gaan broeden op het toekomstig bouwterrein of de directe omgeving daarvan. Naar verwachting start bouwcombinatie Welling/Züblin/Donges omstreeks eind mei 2008 met het bouwen van de brug.

Direct aangrenzend aan het toekomstig bouwterrein is de begroeiing eveneens weggehaald. Daar is dat echter zodanig gebeurd dat de bomen en struiken weer opnieuw zullen uitlopen. Vogels en andere dieren reageren op de maatregelen door een andere broed- of schuilplaats te zoeken in het uitgestrekte gebied van de uiterwaarden. Op die manier wordt verstoring als gevolg van de bouwactiviteiten voorkomen.

Hanzelijn

ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

ProRail zorgt voor 6.500 kilometer spoor en beheert 386 stations. Over het spoor rijden dagelijks 5500 reizigerstreinen met bijna 1,2 miljoen passagiers en rijden er ruim 350 treinen met een gezamenlijke vracht van 110.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 3000 mensen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht ProRail