Rijkswaterstaat verdubbelt kegelligplaats Beatrixsluis Nieuwegein

Nieuwegein – De komende weken verdubbelt Rijkswaterstaat de ligplaats voor kegelschepen bij de Prinses Beatrixsluizen te Nieuwegein. De uitbreiding gebeurt op verzoek van de binnenvaartschippers. Op 24 oktober 2007 start het werk dat naar verwachting eind november 2007 gereed is.

Eerder dit jaar heeft Rijkswaterstaat een ligplaats voor kegelschepen van 90 meter lengte aangelegd. Kegelschepen zijn schepen die gevaarlijke stoffen vervoeren. De gebruikers hiervan hebben aangegeven dat er een wens is tot verdere uitbreiding hiervan. De afgelopen maanden is de uitbreiding voorbereid en nu kan een verdubbeling van de ligplaats gerealiseerd worden. De werkzaamheden geven weinig hinder voor de scheepvaart en geen hinder voor de omwonenden. Het al bestaande noordelijke deel van de ligplaats blijft in bedrijf.

Tussen 24 en 31 oktober worden allereerst vijf dobberpalen weggehaald. Schepen konden hier afmeren tijdens het wachten voor de Prinses Beatrixsluis, maar de opvarenden konden niet aan land. Het weghalen van de vijf dobberpalen is nodig om drie nieuwe afmeerpalen te kunnen plaatsen, die aansluiten op de al gerealiseerde vier. Ook komt er een loopbrug naar de oever bij, waarmee het totaal aan loopbruggen op drie komt (de twee uiteinden en het midden).

De ligplaats ligt verder verwijderd van de bocht met de Lek dan de oude situatie met de dobberpalen. Bovendien liggen de nieuwe meerpalen dichterbij de oever dan de oude dobberpalen. Dat betekent dat de vaarweg overzichtelijker en ruimer wordt en de situatie bij deze bocht daarmee ook veiliger.

Rijkswaterstaat werkt aan verbetering van de vaarwegen. Behalve de aanleg van deze ligplaats in twee fasen is eerder dit jaar in het Amsterdam-Rijnkanaal ook bij Ravenswaaij een ligplaats en bij Tiel een autoafzetplaats gerealiseerd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht