Open dag Friese Merenproject 15 september 2007

Leeuwarden – Op zaterdag 15 september aanstaande van 10.00 tot 17.00 uur biedt provincie Fryslân inwoners en bezoekers de kans een kijkje te nemen in de ‘projecten keuken’ van het Friese Merenproject. Overal in Fryslân zijn of worden verbeteringen uitgevoerd om het grenzeloos varen mogelijk te maken. De open dag wordt op negen locaties in de provincie gehouden.

Wolkom bij het Friese Merenproject bij . . .
Aquaduct Galamadammen

Bezoek de bouwput onder deskundige begeleiding en neem een kijkje in het
Informatiecentrum. De eerste rondleiding in de bouwput start om 10.00 uur. Daarna vertrekt er elk half uur een groep. Er gaat een nieuwe wereld voor u open! Kinderen ervaren onder leiding van een ‘echte’ piraat wat het piratenleven inhoudt.

Aquaduct de Geeuw

Wat de Romeinen konden, kunnen wij ook! Bezoek dit aquaduct en oordeel zelf. Ga mee met de rondleiding op de bouw van het aquaduct. De eerste rondleiding start om 10.00 uur. Daarna vertrekt er elk half uur een groep onder deskundige leiding. Het informatiecentrum is deze dag ook geopend. Kinderen kunnen zich verkleden en schminken als ‘echte’ ridders en prinsessen.

Aquaduct Jeltesloot

Bezoek de infomarkt en neem onder deskundige leiding een kijkje in de bouwput. De eerste rondleiding start om 10.00 uur. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen in de vorm van een kasteel.

Balk-Woudsend

Vanaf het paviljoen Badmeester Keimpe in Balk kunt u varen over de Luts. Genieten van water en natuur en meer horen over de werkzaamheden op en langs het Sleattemer Mar. Bij het paviljoen is een infomarkt en kunt u verbeteringen ‘op de kant’ bezoeken. Ook kunt u meevaren op een provinciaal peilschip of een bezoek brengen aan een baggerschip in actie. De kinderen worden vermaakt met theatrale bubbels. Deze animatieact zorgt voor een luchtige droomwereld en laat de kinderen honderden prachtige bellen blazen .

Sneek

Met de watertaxi kunt u vanaf 10.00 uur een aantal watersportlocaties in Sneek bezoeken. De watertaxi vertrekt vanaf het pontje. Zo is er een excursie op het Starteiland, de Potten en op het Schareiland (in samenwerking met Staatsbosbeheer). In restaurant it Foarunder op het Starteiland is een infomarkt. Kinderen kunnen kennismaken met de watersport. Wat is er zo leuk aan varen? De eerste beginselen worden bijgebracht.

Spoorbrug Akkrum

Bekijk de spoorbrug en breng een bezoek aan Hotel Restaurant Goerres. Hier speelt de film die een overzicht geeft van alle werkzaamheden van het Friese Merenproject. Terwijl u de film kijkt of meegaat met de rondleiding bij de spoorbrug kunnen de kinderen een rondrit onder begeleiding maken in een echte minitrein. Vanaf 10.00 uur bent u welkom.

Lits-Lauwersmeerroute
Op deze vaarroute is veel verbeterd. Daarmee is Nederland een prachtige, schilderachtige route voor motorboten rijker. In hotel Meerzigt in Eastermar kunt u een prachtige film zien over de Lits-Lauwersmeerroute. Vanaf 10.00 uur vertrekt elk uur de rondvaartboot vanaf de passantenhaven in Eastermar om het zelf te ervaren! In het dorp De Tike start een rondleiding door Staatsbosbeheer, de start is bij het einde van de weg Dokterheide. In voor een stadswandeling? Kom dan naar Dokkum. Vanaf het oude gemeentehuis aan de Suupmarkt start om 10.30 uur – 11.30 uur – 13.30 uur en 14.30 uur een stadswandeling. U kunt hier ook varen rond het bolwerk in Dokkum. Vanaf de Suupmarkt vertrekt de boot elk half uur.

Sluis Lemmer

Hoe werkt de bediening van een sluis eigenlijk? U hebt nu de kans om dat te horen van een echte sluiswachter en een kijkje te nemen op zijn werkplek. Ook kunt u een korte vaartocht maken op een inspectievaartuig van de provincie. De kinderen kunnen zich vermaken in een opblaasbare ballenbak.

Klassieke schepenhaven Terherne

Terherne Haven wordt de thuishaven van beroeps- en plezierschepen uit de eerste helft van de vorige eeuw (of ouder). De bouw van deze klassieke haven is het bezoeken meer dan waard! Vanaf 10.00 uur worden er elk uur rondleidingen gegeven. Kinderen kunnen hier eenvoudige modelscheepjes in elkaar knutselen. Dit is in samenwerking met het Scheepvaartmuseum Sneek.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.friesemeren.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Friesland (Provincie Fryslân)