Uithijsen hefdeur Prinses Irenesluizen 30 augustus

Nieuwegein – Op donderdag 30 augustus 2007verwijdert Rijkswaterstaat tussen 7.00 en 10.00 uur een hefdeur van de duwvaartsluis van de Prinses Irenesluizen in Wijk bij Duurstede. De deur wordt met behulp van twee grote drijvende kranen uit de torens gelicht en op een ponton gelegd. Publiek is welkom om toe te kijken.

In 2006 is de eerste deur van de duwvaartsluis vervangen door een nieuwe deur. Oorspronkelijk zou de weggehaalde deur opgeknapt terugkomen om de plaats van de andere deur in te nemen. Uiteindelijk bleek het beter om een geheel nieuwe deur te laten maken vanwege meer roestvorming dan verwacht was. Deze deur is nu gereed. Op 30 augustus gaat eerst de oude deur eruit. Aangezien de deur maar liefst 280 ton zwaar is, is dat een vrij spectaculaire operatie. De deur zal cm voor cm omhoog gehesen worden tot hij uit zijn geleiderails is. Daarna zakt hij voorzichtig op pontons en wordt afgevoerd. Op 29 augustus zijn de drijvende hijskranen al aanwezig en wordt het uithijsen voorbereid. De deur komt deze dag echter nog niet in beweging.

In de weken na het uithijsen worden de geleiderails e.d. in de sluiskolk zelf opgeknapt. Volgens de planning wordt op 21 september de nieuwe deur erin gehangen en is de sluiskolk op 4 oktober weer in bedrijf voor de scheepvaart.

Op 30 augustus en 21 september is publiek welkom om te komen kijken bij het uithijsen en ophangen van de deur. Extra medewerkers van Rijkswaterstaat zijn aanwezig om uitleg te geven. Door weersomstandigheden of onvoorziene gebeurtenissen kan het tijdstip van de deuruitwissling nog wijzigen. Op www.rijkswaterstaat.nl/projectenoverzicht/ark/sluizen/index.jsp wordt een eventuele wijziging bekend gemaakt.

Behalve het werk aan deze sluisdeur gebeurt tot eind december ook overig onderhoud aan de sluis. Het gaat om renovatie van een deel van het beton, werkzaamheden aan de deuren van de andere sluiskolk, renovatie van wegdekken, het opknappen van trappen e.d. Rijkswaterstaat voert op dit moment veel achterstallig onderhoud aan vaarwegen uit. De renovatie van de Prinses Irenesluizen is een van deze onderhoudsprojecten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht