DHV wint waterbouwproject uitbreiding Panamakanaal

5,25 mrd US$ voor verbreding en verdieping Panamakanaal

Amersfoort – De Panama Canal Authority (ACP) heeft het Nederlandse advies- en ingenieursbureau DHV, samen met buitenlandse partners CH2M HILL en Grupo TYPSA opdracht gegeven voor de uitvoering van het programmamanagement rondom de uitbreiding van het Panamakanaal.

DHV is verantwoordelijk voor alle maritieme en sluizenconstructies binnen het programmamanagement rondom de kanaaluitbreiding, waaronder de verdieping en verbreding van de vaargeulen, spaarbekkens en de nieuwe en grotere sluizen aan beide kanten. Op dit moment zijn voorontwerpen gemaakt door andere partijen. Het kanaal moet worden aangepast om de zogenaamde Post Panamax schepen doorgang te kunnen geven. Deze megatankers kunnen nu niet door het kanaal aangezien ze breder en dieper zijn dan het huidige kanaal. De werkzaamheden moeten in 2014 zijn afgerond, met een totaal investeringsbedrag van 5,25 mrd US$.

‘Dit is één van de meest prestigieuze waterwerken ter wereld en net zoals de stormvloedkering in St. Petersburg ook één van de meest zichtbare waterbouwprojecten’, verklaart programmamanager Ben Reeskamp van DHV. Nederland is specialist in waterbouw en heeft veel ervaring met grootschalige internationale projecten. Net zoals de kustbeschermingsprojecten in Indonesië is dit een megaproject waar DHV zich voor de komende jaren aan verbindt.

Op 15 augustus 2014 bestaat het Panamakanaal honderd jaar. De bedoeling is dat alle werkzaamheden dan zijn afgerond en dat de eerste Post Panamax door het vernieuwde Panamakanaal vaart.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: DHV Holding BV