Ballast Nedam bouwt windpark Scheveningen Buiten

Evelop en Ballast Nedam verwerven exclusieve rechten voor offshore windpark Scheveningen Buiten

Nieuwegein – Op 26 april 2007 heeft Rijkswaterstaat Noordzee bekend gemaakt dat de vergunningaanvraag voor het offshore windpark Scheveningen Buiten als volledig is beoordeeld.

Op 26 april heeft Rijkswaterstaat Noordzee bekend gemaakt dat de vergunningaanvraag, inclusief de MER (Milieu-effectrapportage), van Evelop International en Ballast Nedam Concessies voor het offshore windpark Scheveningen Buiten als volledig is beoordeeld.

Vanaf dit moment worden geen aanvragen van andere partijen voor deze locatie in behandeling genomen. De combinatie van Evelop en Ballast Nedam Concessies heeft daarmee exclusiviteit verworven voor de verdere ontwikkeling van het park Scheveningen Buiten. Het windpark wordt buiten de 12 mijlszone voor de kust van Scheveningen (ca 30 km uit de kust) gebouwd en zal naar verwachting in 2011 gereed zijn. Het park zal ruim 300 MW gaan produceren. Dit is voldoende stroom voor ca 350.000 huishoudens.

De combinatie van ontwikkelaars Evelop en Ballast Nedam beschikt over alle benodigde kennis en kunde op het gebied van offshore windenergie in binnen- en buitenland. Beide partijen zijn daarom vol vertrouwen dat zij gezamenlijk en in goed overleg met de overheid, meer offshore windprojecten in Nederland kunnen ontwikkelen. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de gestelde overheidsdoelstellingen op het gebied van duurzame energie.

Evelop, onderdeel van Econcern, werkt op dit moment aan meerdere offshore windprojecten. De offshore windportfolio van Evelop bedraagt ongeveer 2200 MW. Het Q7 windpark, 23 km voor de kust van IJmuiden, is nu in aanbouw en zal in 2008 stroom gaan leveren.. De volledige goedkeuring en de financial close van Scira staan gepland voor 2007. Dit offshore windpark van 315 MW wordt gebouwd in de Britse 12-mijlszone, in het Wash gebied. Tenslotte Belwind, een windpark van 330 MW, dat wordt gebouwd op de Bligh Bank, 46 km uit de Belgische kust. Evelop heeft in 2006 exclusiviteit voor dit project verworven en over de netaansluiting is overeenstemming bereikt. Alle overige vergunningen voor Bligh Bank zullen naar verwachting eind 2007 verkregen zijn.

Ballast Nedam Concessies is in verscheidene Europese landen betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe offshore windparken. Het behalen van exclusiviteit op het offshore windmolenpark Scheveningen Buiten is daarom een belangrijke mijlpaal in het streven van Ballast Nedam Concessies om een toonaangevende ontwikkelaar te zijn van offshore windparken. Moederbedrijf Ballast Nedam heeft in 2006 het eerste Nederlandse offshore windpark in de Noordzee gebouwd: Offshore Windpark Egmond aan Zee.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ballast Nedam NV