Eerste deel renovatie Irenesluizen afgerond

Utrecht – Sinds maandagavond 24 juli, 22.45 uur, is de stremming voor de duwvaartsluis van de Prinses Irenesluizen in Wijk bij Duurstede opgeheven. Hiermee is de sluis weer volledig in functie en wordt er weer volledig geschut. Reden voor de stremming was de renovatie van een van de sluisdeuren.

Rijkswaterstaat voert op dit moment veel achterstallig onderhoud aan het Amsterdam-Rijnkanaal uit. De renovatie van de Prinses Irenesluizen is een van deze onderhoudsprojecten. In dat kader worden de beide hefdeuren van de duwvaartsluis van de Prinses Irenesluizen vervangen of opgeknapt.
Op 6 juni 2006 ging stremming in en zou oorspronkelijk tot 19 juli 2006 duren. Gedurende de werkzaamheden moest het project vanwege broedende zwaluwen worden stilgelegd. Uiteindelijk heeft dat een vertraging van vier dagen veroorzaakt. Verder is het project volgens planning verlopen.

Overigens maken alle vogels het goed. De 23 jonge vogels zijn in een opvangcentrum grootgebracht. Inmiddels zijn de zwaluwen uitgevlogen, ze zijn bij onder andere de Prinses Irenesluizen vrijgelaten.

Tweede stremming in najaar
Vanaf 7 september volgt er opnieuw een stremming van de duwvaartsluis. Dan wordt begonnen met de renovatie van de tweede sluisdeur. Vanwege de opgelopen vertraging met het uithijsen van de eerste deur moest de georganiseerde kijkdag worden afgelast. Op de dag dat de tweede deur uit de sluis wordt gehesen organiseert Rijkswaterstaat opnieuw een kijkdag. De verwachting is dat dit half september plaatsvindt. De precieze datum wordt nog bekend gemaakt.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht