FNV Bouw en FWZ starten FNV Waterbouw

Woerden – Op 30 juni 2006 roepen FNV Bouw en FWZ, Federatie van Werknemers in de Zeevaart, hun leden in de waterbouw bijeen voor een gemeenschappelijke ledenvergadering. Beide FNV-bonden willen de belangenbehartiging voor deze werknemers bundelen in een nieuwe vereniging FNV Waterbouw met zo’n 2000 leden. De leden buitengaats kunnen per e-mail hun mening uitspreken.

FWZ en FNV Bouw nemen nu verschillende onderdelen van de belangenbehartiging van waterbouwers voor hun rekening; ze hebben allebei hun eigen expertise opgebouwd. Op de baggerschepen werkt immers nautisch personeel en personeel voor het baggerproces. Deze leden krijgen straks voor dezelfde contributie als nu een dubbellidmaatschap, van hun huidige bond en van FNV Waterbouw.

De nieuwe vereniging behartigt zowel de individuele als de collectieve belangen; de beide deelnemende bonden delen daarvan kosten en opbrengsten. FNV Waterbouw wordt voor waterbouwers binnen Nederland partij in de CAO Waterbouw en regelt loon en arbeidsvoorwaarden van baggeraars op Nederlandse schepen overzee. De leden in de bedrijven en op de schepen krijgen direct contact met FNV Waterbouw, maar deze nieuwe organisatie krijgt niemand in dienst: bestuurders en medewerkers blijven bij FNV Bouw en FWZ.

De gezamenlijke ledenvergadering begint 30 juni 2006 om 10 uur in vergadercentrum NBC in Nieuwegein, Blokhoeve 1. De voorzitters van FNV Bouw en van FWZ, Dick van Haaster en Marcel van den Broek, presenteren de plannen tot samenwerking in FNV Waterbouw. In september 2006 nemen de beide verenigingen het definitieve besluit.
Aan de leden op de schepen is gevraagd hun mening voorafgaand aan de vergadering per e-mail door te geven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV Bouw