Kijkdag Prinses Irenesluizen uitgesteld

Nieuwegein – De kijkdag op 13 juni 2006 ter gelegenheid van het uithijsen van een grote hefdeur op de Prinses Irenesluizen is uitgesteld. Reden is dat op 9 juni 2006 broedende vogels in de te verwijderen deur zijn aangetroffen. In het najaar 2006 zal wel een soortgelijke kijdag gehouden worden.

Op 13 juni 2006 zou Rijkswaterstaat een hefdeur van de grote duwvaartsluis verwijderen. Publiek en scholieren waren uitgenodigd om dit spektakel van dichtbij te bekijken.

Op 9 juni 2006 zijn echter broedende vogels in de te verwijderen deur aangetroffen. Het betreft diverse vogelsoorten, onder andere de beschermde huiszwaluw. Om deze reden heeft Rijkswaterstaat het werk onmiddellijk stopgezet.

Rijkswaterstaat bekijkt samen met specialisten van het ministerie van Landbouw de verdere mogelijkheden. Op dit moment is de duur van het stilleggen nog niet bekend. Wel duidelijk is dat de hefdeur op 13 juni 2006 niet uitgehesen wordt en dat een kijkdag daarmee niet zinvol is.

In het najaar wordt nogmaals een deur uitgewisseld. Rijkswaterstaat heeft nu besloten om bij het inhijsen of uithijsen van deze tweede deur wel een soortgelijke kijkdag te houden

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Directie Utrecht