DMC krijgt opnieuw Xbloc-opdracht, in Poti, Georgie

Gouda – Delta Marine Consultants bv (DMC), het ingenieursbureau van BAM Civiel bv, heeft aannemer Boskalis International BV licentie verleend voor de toepassing van het Xbloc voor de renovatie van de golfbreker van Port of Poti in Georgië, Azië. De huidige golfbreker is 1700 meter lang en wordt momenteel beschermd door een armourlaag bestaande uit betonnen kubussen. De renovatie van het eerste deel van de golfbreker, waarvoor 2 m3 Xbloc-elementen worden toegepast, wordt in de komende 18 maanden uitgevoerd.

Het innovatieve enkellaagse betonnen golfbrekerelement, ontworpen voor de bescherming van golfbrekers en kusten, is ontwikkeld door DMC en is in september 2003 in de markt gezet. Het eerste Xbloc-project werd gerealiseerd in 2004 en momenteel zijn er drie projecten in uitvoering.

Het Xbloc heeft een hoge hydraulische stabiliteit vergeleken met andere enkellaagse elementen, maar is significant sterker. Het Xbloc biedt bovendien grote kostenbesparingen: voor de constructie is aanzienlijk minder beton vereist en het element is bovendien sneller te plaatsen. Het Xbloc is uitgebreid getest, zowel op kleine schaal als op wetenschappelijke basis bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, de TU Delft, het Danish Hydraulic Institute, CSIR in Zuid-Afrika, Queens University in Noord-Ierland en WRL in Australië. Het Xbloc is een gepatenteerd product.

Delta Marine Consultants biedt wereldwijd consultancy, project management en engineering design services. Het ingenieursbureau, dat inmiddels meer dan 25 jaar bestaat, heeft ruime ervaring op het gebied van kust- en oeverwerken, haven- en offshoreprojecten, infrastructuur en industrie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM Civiel bv