BAM: Xbloc pakt vijftig jaar erosie aan in Nigeria


Gouda – Delta Marine Consultants bv (DMC), het ingenieursbureau van BAM Civiel bv, heeft aannemer Hitech Construction Company Ltd licentie verleend voor de toepassing van het Xbloc voor de bouw van de kustbescherming bij Bar Beach, Lagos, Nigeria. De eerste fase van het project bestaat uit een kustbescherming van één kilometer lengte, opgebouwd met 1,5 m3 Xblocs. Het project lost een langdurig probleem op, waarbij de laatste vijftig jaar honderden meters kustlijn zijn geërodeerd. Het officiële startsein van de bouw werd onlangs gegeven in aanwezigheid van de gouverneur van Lagos. Bar Beach is de eerste Xbloc-toepassing in Afrika.

Het innovatieve enkellaagse betonnen golfbrekerelement, ontworpen voor de bescherming van golfbrekers en kusten, is ontwikkeld door DMC en is in september 2003 in de markt gezet. Het eerste Xbloc-project werd gerealiseerd in 2004 en momenteel zijn er twee projecten in uitvoering.

Het Xbloc heeft een hoge hydraulische stabiliteit vergeleken met andere enkellaagse elementen, maar is significant sterker. Het Xbloc biedt bovendien grote kostenbesparingen: voor de constructie is aanzienlijk minder beton vereist en het element is bovendien sneller te plaatsen. Het Xbloc is uitgebreid getest, zowel op kleine schaal als op wetenschappelijke basis bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, de TU Delft, het Danish Hydraulic Institute, CSIR in Zuid-Afrika en WRL in Australië. Het Xbloc is een gepatenteerd product.

Delta Marine Consultants biedt wereldwijd consultancy, project management en engineering design services. Het ingenieursbureau, dat inmiddels meer dan 25 jaar bestaat, heeft ruime ervaring op het gebied van kust- en oeverwerken, haven- en offshoreprojecten, infrastructuur en industrie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: BAM Civiel bv