Schultz van Haegen bezoekt Indonesië en Vietnam

Den Haag – Van zaterdag 10 december tot en met vrijdag 16 december 2005 leidt staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat een handelsdelegatie naar Indonesië en Vietnam. Het bezoek staat in het teken van bescherming tegen overstromingen. Ook wil staatssecretaris Schultz bestaande relaties bestendigen en openingen creëren voor het Nederlandse bedrijfsleven in Indonesië en Vietnam.

Op maandag 12 december 2005 bezoekt staatssecretaris Schultz Indonesië. In Jakarta spreekt zij onder meer met de ministers Djoko Kirmanto van Public Works en Hatta Radjasa van Communications & Transport over het waterbeleid en de gevolgen van de tsunami. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat een allesvernietigende tsunami over grote delen van Azië sloeg en honderdduizenden mensen het leven kostte. Op dinsdag 13 december 2005 verricht de staatssecretaris de openingshandeling voor de herbouw van de haven van Banda Aceh, Malahayati Seaport. Deze haven is door de tsunami verwoest en zal met Nederlands geld worden herbouwd.

Woensdag 14 december 2005 brengt staatssecretaris Schultz een bezoek aan Lubukpakam, bij Medan op Sumatra. Zij neemt hier een waterzuiveringsinstallatie in gebruik. Deze installatie voorziet 60.000 inwoners van schoon drinkwater en is gerealiseerd met behulp van het programma Netherlands Water Partnerschip (NWP).

Bescherming tegen overstromingen staat ook centraal bij het bezoek aan Vietnam. Vietnam en Nederland werken samen op het gebied van bescherming van de kustzone. In Hanoi wordt een bezoek gebracht aan de ministeries van Agriculture and Rural Development, Planning and Investment en Natural Resources and Environment. Ook staat een bezoek aan de Rode rivier delta op het programma, waar de staatssecretaris zich op de hoogte stelt van de bescherming tegen overstromingen. Ook zal zij hier spreken over een waarschuwingssysteem voor hoogwater en evacuaties. De staatssecretaris sluit de missie op 16 december 2005 af met een boottocht over de rivier de Saigon, waar economische ontwikkeling wordt gecombineerd met de bescherming tegen overstromingen en duurzame ontwikkeling.

Tijdens het werkbezoek zal de handelsdelegatie ook kijken naar de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven voor samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van water. Zowel in Indonesië als Vietnam worden meereizende vertegenwoordigers in contact gebracht met hun (water)counterparts ter plekke.

Extra informatie
Tijdens het bezoek wordt op de website van Verkeer en Waterstaat een reisverslag bijgehouden. Ook zullen er foto’s van het bezoek worden geplaatst die kunnen worden gedownload.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat