Xbloc wint ID-NL Innovatie Jaarprijs 2005

Bunnik – Het ingenieursbureau Delta Marine Consultants (DMC) heeft op het Holland Innovation Event met het innovatieve Xbloc de ID-NL Innovatie Jaarprijs 2005 gewonnen in de categorie Water & Deltatechnologie. DMC maakt deel uit van Koninklijke BAM Groep nv.

Ook de inzending van BAM Wegen, halfwarm asfalt (LEAB genaamd), was voor de innovatieprijs genomineerd. LEAB (Laag Energie Asfalt Beton) is een asfaltmengsel dat bij lage temperatuur wordt geproduceerd en verwerkt. Deze innovatie viel niet in de prijzen.

Het Xbloc, een innovatief enkellaags betonnen golfbrekerelement, is door DMC ontwikkeld en in september 2003 in de markt gezet. Het Xbloc heeft een hoge hydraulische stabiliteit vergeleken met andere enkellaagse elementen, maar is significant sterker. Het Xbloc biedt bovendien grote kostenbesparingen: voor de constructie is aanzienlijk minder beton vereist en het element is bovendien sneller te plaatsen. Het Xbloc is uitgebreid getest, zowel op kleine schaal als op wetenschappelijke basis bij het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, de TU Delft, het Danish Hydraulic Institute en CSIR in Zuid-Afrika. Het Xbloc is een gepatenteerd product.

Delta Marine Consultants biedt wereldwijd consultancy, project management en engineering design services. Het ingenieursbureau, dat inmiddels meer dan 25 jaar bestaat, heeft ruime ervaring op het gebied van kust- en oeverwerken, haven- en offshoreprojecten, infrastructuur en industrie.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Koninklijke BAM Groep nv