Balgstuwkering Ramspol wint J.F. Agemaprijs 2005

Bunnik – De balgstuwkering Ramspol heeft tijdens de Waterbouwdag de prof.dr.ir. J.F. Agemaprijs 2005 gewonnen. Waterschap Groot Salland uit Zwolle was de opdrachtgever van dit project, dat als DBM (Design, Build, Maintenance)-contract was gegund aan BAM Civiel. Het ingenieursbureau Delta Marine Consultants, onderdeel van BAM Civiel, was verantwoordelijk voor het ontwerp.

De balgstuwkering ligt tussen het Kampereiland en de Noordoostpolder en beschermt West-Overijssel voor stormvloeden op het IJsselmeer en Ketelmeer. De kering bestaat uit drie identieke balgstuwen. Het project is uniek vanwege de grootte – een stuw met een dergelijke omvang is nooit eerder toegepast – en vanwege de vulling: een combinatie van water en lucht. De enorme doeken, rubber versterkt met nylon, zijn geleverd door het Japanse bedrijf Bridgestone.

De prof.dr.ir. J.F. Agemaprijs wordt één keer per vijf jaar uitgereikt aan het meest innovatieve waterbouwproject in de afgelopen vijf jaar. Het project won de prijs vanwege de ‘innovatieve en flexibele toepassing van Nederlandse waterbouw op basis van een innovatieve contractvorm. Het is bovendien een voorbeeld van een integrale oplossing die in vele landen in de wereld kan worden toegepast’, aldus de jury. De prijs wordt uitgereikt door KIVI NIRIA.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Koninklijke BAM Groep nv