Boskalis profiteert van groei energiemarkten

Papendrecht – Koninklijke Boskalis Westminster nv heeft in het eerste halfjaar 2005 beduidend betere resultaten behaald dan in de eerste helft van 2004. Zoals verwacht steeg de omzet en verbeterde de vlootbezetting. Er werd veel werk aangenomen, voor € 747 miljoen, onder meer in het Midden-Oosten. De orderportefeuille steeg tot € 1,45 miljard en de nettowinst nam toe tot € 22,7 miljoen.

De omzet van € 539 miljoen was in alle sectoren hoger. De nettowinst verbeterde tot € 22,7
miljoen dankzij de hogere omzet, betere vlootbezetting en lagere kostenniveaus ten gevolge
van de in 2004 doorgevoerde rationalisaties.

Prijsniveaus in de markt stagneren nog. Hoewel veel werk boven de markt hangt, is de mate en timing van capaciteitsbezetting die dat voor 2005 met zich meebrengt nog moeilijk te voorspellen. De timing van de hervatting van de grootschalige landaanwinningswerken in Singapore is nog onzeker. Een mogelijke hervatting van deze werken kan positief bijdragen aan verder marktherstel. De markt in het Midden-Oosten profiteert van de hoge olieprijs en is ‘booming’. Boskalis heeft daar een brede marktpositie met haar kernactiviteit baggeren en de deelnemingen Archirodon en Lamnalco.

Voor de langere termijn rekent Boskalis op positieve ontwikkelingen, zowel qua marktvolume als ten aanzien van bezettingsgraden van materieel en prijsstelling. De vooruitzichten op de internationale markt voor baggerdiensten zijn goed, vooral buiten Europa. Groei van internationale handel, wereldbevolking en energieconsumptie vraagt wereldwijd om grotere havens, land in zee en offshore infrastructuur.

Rob van Gelder, bestuursvoorzitter van Boskalis: ‘De ontwikkeling in het eerste halfjaar 2005 zie ik als een stap in de goede richting; 2005 blijft een overgangsjaar, voor de jaren daarna ben ik positief. Onze markten worden gedreven door positieve ontwikkelingen van de wereldhandel en in de energiemarkten. Inmiddels is zo’n 40% van onze omzet gerelateerd aan olie- en gaswinning, -transport en hoge energieopbrengsten voor onze klanten.’

Vooruitzichten 2005
Voor het gehele jaar verwacht de Raad van Bestuur een hogere omzet, betere vlootbezetting en een stijging van de nettowinst van tenminste 50% ten opzichte van vorig jaar (nettowinst 2004: € 32,3 miljoen).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal Boskalis Westminster nv