Fietspad Zwolle. Foto: Heijmans

Fietspad van gerecycled beton in Zwolle

Fietspad Zwolle. Foto: Heijmans

Op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is een stuk fietspad aangelegd dat grotendeels bestaat uit gerecycled beton. Het gaat om een proef van Heijmans en de gemeente Zwolle die bijdraagt aan de verdere verduurzaming van de betonketen.

In het negentig meter lange proefvak is het aandeel gerecycled beton verhoogd naar ruim 60 procent van het totale mengsel, in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Voor het fietspad is beton gebruikt dat bestaat uit 100 procent gerecycled grind, 50 procent gerecycled zand en 15 procent gerecycled cement. Het gebruik van secundaire grondstoffen zorgt voor minder CO2-uitstoot.

Het proefvak vormt het laatste deel van het Hermelenpad, een nieuwe fietspad op Hessenpoort. Heijmans won vorig jaar een aanbesteding van de gemeente Zwolle voor de herinrichting van een deel van Hessenpoort. Een belangrijk onderdeel is de aanleg van nieuwe wegen, infrastructuur en veilige fietspaden. Sindsdien werken beide partijen samen in een bouwteam. Ook waterbeheersing maakt deel uit van het project.

Zeer enthousiast

Het voorstel voor de proef met gerecycled beton kwam van Heijmans, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “De gemeente reageerde daar zeer enthousiast op. We kunnen deze innovatie eventueel ook uitrollen bij een volgende opdracht.”

De komende jaren zullen Heijmans en de gemeente in de gaten houden of het fietspad in goede staat blijft. Zwolle eist nu al dat bij gemeentelijke projecten dat het beton voor een deel bestaat uit secundaire grondstoffen. Die eisen wil de gemeente de komende jaren aanscherpen. De ervaringen met het fietspad op Hessenpoort helpen daarbij.

Auteur: Redactie Infrasite