Gemeente Enschede investeert in nieuwe ledverlichting

De gemeente Enschede is gestart met een grootschalige vervanging van de verlichting door duurzame LED-verlichting. Openbare verlichting speelt een belangrijke rol in het bewaken van de sociale- en verkeersveiligheid. Dit was voor gemeente Enschede en haar onderhoudspartner Dynniq aanleiding om de openbare verlichting grondig te analyseren om na te gaan of er beter verlicht kan worden tegen lagere lasten. De oplossing is gevonden in energiezuiniger licht met minimale lichthinder.

Energiebesparing is een belangrijk doel binnen de gemeente. Momenteel wordt ongeveer de helft van de energienota verbruikt door openbare verlichting. Reden te meer om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan. De gemeente Enschede heeft als doel in het jaar 2020 met de openbare verlichting minimaal 20% energiebesparing te hebben gerealiseerd ten opzichte van het meetjaar 2013.

Juiste partner​

Technologiebedrijf Dynniq bleek hiervoor de juiste partner. Bert Munk, regiomanager Oost van Dynniq: ‘Wij helpen tal van gemeentes met het realiseren van hun doelstellingen op het gebied van openbare verlichting. Van de circa 3.200.000 lichtpunten in de openbare ruimte in Nederland, heeft Dynniq zo’n 16% in onderhoud en beheer. Daarbij koppelen we onze ervaring als installatie- en onderhoudspartij aan de innovatieve kracht van onze verschillende bedrijfsonderdelen.’ Dynniq werkt binnen deze opdracht samen met de gemeentelijke dienst DCW. De DCW voert voor de gemeente Enschede de Wet op Sociale Werkvoorziening uit. Binnen deze opdracht monteert de DCW de kabels aan de armaturen.

Twee typen armaturen

Naast energiebesparing in de openbare verlichting is standaardisatie van gebruikte producten één van de speerpunten. Door de ontwikkeling van ledverlichting zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe armaturen geïntroduceerd. Om het beheer zo goed mogelijk in te richten is standaardisatie in de openbare verlichting meer dan wenselijk. Om deze reden is er gekozen voor twee type armaturen als functionele verlichting:

Philips Townguide Performer

De Townguide is een duurzaam, modern led-kegelarmatuur met comfortabele warm-witte verlichting. De geplaatste Classic Cone-variant heeft een moderne, rechte, heldere kegelvormige lichtkap en is voorzien van mid-power led’s met een verwachte levensduur van bijna 25 jaar. De lichtopbrengst zal in deze jaren nauwelijks afnemen, hierdoor een hoger gevoel van sociale en verkeersveiligheid voor de inwoners van Enschede. Door de toegepaste lensen in het armatuur wordt het licht voornamelijk gestuurd richting de rijbaan (en voet- fietspad) en straalt dus minimaal naar de woningen. Hierdoor dus een comfortale lichtoplossing met minimale lichthinder in uw woning!

Schreder Axia 2 armatuur

De AXIA 2 is een duurzame oplossing voor een ieder die energiekosten wil verminderen, zonder in te leveren op kwaliteit. Dankzij de fotometrische module met fotometrie aangepast aan verschillende toepassingen, biedt dit armatuur optimale lichtverdeling met als resultaat een beter gevoel van sociale- en verkeersveiligheid. De AXIA 2 biedt alle voordelen van ledverlichting, zonder de hoge kosten waarmee ledverlichting wordt geassocieerd.

Werkzaamheden zijn al gestart

De werkzaamheden in Enschede zijn al gestart, en lopen door tot 15 februari 2017. De vervanging wordt uitgevoerd met minimale hinder voor omwonenden en het verkeer. Bij aanvang van de werkzaamheden in de wijk wordt een brief verstuurd naar omwonenden met de exacte planning en de contactgegevens van Dynniq.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dynniq Group