Nederlander kent verkeersregels nauwelijks

Nederlanders hebben hun verkeerskennis niet goed op orde. Gemiddeld scoren we een magere 6,1. Meer dan een derde van Nederland haalt een onvoldoende. De meeste fouten worden gemaakt bij de vraag over het puntenrijbewijs. Maar weinig mensen weten dat de puntentelling voor iedereen geldt en niet alleen voor jongeren. Dat blijkt uit de landelijke Verkeerskennistest van verzekeraar Generali.

Minste verkeerskennis in Noord-Holland
Noord-Holland scoort met een gemiddelde van 5,9 het laagste cijfer, gevolgd door Zeeland en Friesland (beide 6,0). Inwoners van Flevoland scoren met een gemiddelde van 6,4 het hoogst op de Verkeerskennistest. Groningers (6,34) en Brabanders (6,28) volgen de provincie op de voet.

Mannen beter dan vrouwen
Wat mannen al veel langer beweren, lijkt nu officieel vastgesteld: mannen hebben meer verkeerskennis dan vrouwen. In cijfers: een 6,3 voor de mannen en een 5,9 voor vrouwen. Dat geldt voor kennis van voorrangsregels, nieuwe regels, borden én het voertuig.

Jongeren weten meer dan ouderen
Hoe langer in het bezit van je rijbewijs, hoe minder verkeerskennis. Personen ouder dan 40 jaar scoren over het algemeen lager dan personen jonger dan 40 jaar, vooral op verkeersborden en nieuwe verkeersregels. Een opfriscursus voor 40-plussers lijkt dan ook niet onverstandig.

Jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben de meeste kennis hebben van voorrangsregels. Babyboomers hebben dan weer de minste voertuigkennis van alle leeftijdsgroepen.

Veelrijders ook veel kennis
Wie jaarlijks meer kilometers maakt, heeft ook meer verkeerskennis. Automobilisten die minder dan 7.500 km per jaar rijden, scoren gemiddeld een 5,9 op de test. Mensen die jaarlijks meer dan 50.000 km rijden, hebben een gemiddelde score van 6,7.

Hoger opgeleiden hebben daarnaast nog wel wat in te halen wat betreft voertuigkennis. Vergeleken met de rest van Nederland, hebben ze weinig verstand van de auto zelf.

Aandacht voor opfriscursus verkeer
Als zo veel mensen de verkeerskennis niet op orde hebben, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren, vindt ook Rik Schneiders, Manager bij verzekeraar Generali. “Wie de regels niet kent, kan verkeerssituaties niet goed lezen. En dat kan ervoor zorgen dat je trager reageert, met alle gevolgen van dien. Met deze test willen we Nederlanders bewuster maken van het belang van goede verkeerskennis. Houd je kennis dus up-to-date, bijvoorbeeld met een opfriscursus.”

Statistieken onderzoek
Generali voerde de Verkeerskennistest uit onder ruim 1.400 Nederlanders. Meer informatie over het onderzoek en uitgebreide statistieken per doelgroep staan op www.generali.nl/verkeerskennis2016

Wie benieuwd is naar de eigen verkeerskennis, kan via deze site ook de Verkeerskennistest maken.

Over Generali Nederland
Generali is een verzekeraar die borg staat voor stabiliteit, betrouwbaarheid en persoonlijke aandacht voor de klant. Al meer dan 140 jaar zijn wij actief in Nederland. Particulieren, ondernemers en organisaties kunnen bij ons terecht voor verzekeringen op het gebied van schade, inkomen, pensioen en leven. Onze ruim 400 gedreven en deskundige medewerkers bepalen het succes van onze organisatie. Als zelfstandige verzekeraar maakt Generali Nederland deel uit van de internationale Generali Group.

Over Generali Group
Generali Group is een van de grootste wereldwijde verzekeraars en boekte in 2015 een premie-omzet van ruim Euro 74 miljard. Met haar 76.000 medewerkers en 72 miljoen klanten in meer dan 60 landen is de Groep marktleider op de West-Europese markt en speelt zij ook een steeds prominentere rol in Midden- en Oost-Europa en Azië. In 2015 stond Generali als enige verzekeraar in de door MIT Technology Review opgestelde lijst van 50 slimste bedrijven ter wereld.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Generali