Verkeersproject ‘Shotgun’ op bevrijdingsfestival Roermond

Op maandag 5 mei gaat het Shotgun-promotieteam van Veilig Verkeer Nederland naar het bevrijdingsfestival in Roermond. Het project is gericht op jongeren en afleiding in het verkeer. Het Shotgun-promotieteam bezoekt dit jaar 10 evenementen in Limburg om jongeren duidelijk te maken hoe belangrijk de rol van de bijrijder is om de veiligheid in het verkeer te verbeteren. Met de term ‘Shotgun’ (afkomstig uit de Verenigde Staten) wordt de beste plek in de auto, de bijrijdersstoel, bedoeld.

Shotgun

Jongeren kunnen zelf veel doen om hun eigen veiligheid in het verkeer te verbeteren. Bijvoorbeeld door als bijrijder actief een rol te nemen voor een veilige autorit en ‘Shotgun’ te worden. Een Shotgun neemt de telefoon aan, bedient de navigatie, verzorgt de muziek en zorgt ervoor dat vrienden achterin de chauffeur niet afleiden. De Shotgun checkt of de chauffeur ook echt de Bob is en durft er wat van te zeggen als er riskant gereden wordt.

Vaker ongevallen onder jongeren

Jonge bestuurders en hun bijrijders zijn vaker slachtoffer van een auto-ongeval dan meer ervaren automobilisten. Afleiding in het verkeer speelt hierbij een grote rol. Veilig Verkeer Nederland heeft daarom de Shotgun-campagne ontwikkeld. In de VS is Shotgun alom bekend en wordt er gestreden om de ‘Best seat of the car’. Want Shotgun zijn heeft veel voordelen: de bijrijder heeft de beste zitplaats in de auto en bepaalt uiteraard welke muziek er wordt gedraaid. Veilig Verkeer Nederland wil met de campagne bijdragen aan veiligere autoritten en een daling van het aantal ernstige verkeersongevallen onder jongeren.

Meer weten?

Meer informatie over het project is te vinden via http://www.shotgun.nl/ en op Facebook: www.facebook.com/shotgunnl

Samen maken we van de nul een punt!

De actie wordt georganiseerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Dit is het onafhankelijk bestuursorgaan dat, in opdracht van de Provincie Limburg, werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Het ROVL heeft, in lijn met de Europese ambitie, tot doel om vanaf 2011 jaarlijks 25.000 potentiële verkeersslachtoffers te voorkomen. De ambitie in Limburg gaat echter nog veel verder: ieder verkeersslachtoffer is er één teveel. ROVL streeft dan ook naar nul verkeersslachtoffers. Dit project, waarin jongeren worden aangesproken op hun gedrag, past helemaal bij deze filosofie. Het voorkomen van ongevallen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samen maken we van de nul een punt!

Jaar van de jonge bestuurder

Ieder jaar richten we ons op een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. 2014 staat in het teken van jonge mensen achter het stuur: bestuurders van 16 tot en met 24 jaar. Met een aantal projecten voor en door jongeren wordt deze doelgroep het komende jaar extra geïnformeerd en uitgedaagd na te denken over hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verkeersveiligheid. Van alle dodelijke ongevallen in Limburg is 25% een jonge automobilist of bromfietser.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Limburg