Werkzaamheden Schellingwouderbrug duren langer

De onderhoudswerkzaamheden aan de Schellingwouderbrug in de Zuiderzeeweg in Amsterdam, die op 4 juni 2011 zijn gestart, duren ruim een week langer dan eerst gepland. Vanwege de reparatie van onverwachte schade aan het beton van de zuidelijke aanbrug duurt het onderhoud niet tot maandag 27 juni, maar tot vrijdag 8 juli. Deze werkzaamheden veroorzaken ook in deze periode hinder voor het verkeer en omwonenden, mede door drie nachtelijke afsluitingen van de brug vanwege vervanging van de voegenovergangen.

De hoofdrijbaan is, net als in de afgelopen periode, tot vrijdag 8 juli voor al het autoverkeer in beide richtingen afgesloten. Het autoverkeer wordt omgeleid via de A10/Zeeburgertunnel. De bussen van het GVB, kentekenloze voertuigen (tot 2,85 meter breedte), transport van gevaarlijke stoffen en de nood- en hulpdiensten kunnen gebruik blijven maken van de Schellingwouderbrug met uitzondering van drie nachten: van 5 op 6 juli, 6 op 7 juli en 7 op 8 juli, waarin er werkzaamheden zijn aan de voegovergangen. Dan geldt voor de bussen van het GVB en de nood- en hulpdiensten een omleiding via de A10/Zeeburgertunnel. De kentekenloze voertuigen worden vervoerd door de Zeeburgertunnel en transport gevaarlijke stoffen kunnen gebruik maken van de Hempont in Zaandam. Gele borden geven de omleidingsroutes aan. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen altijd over de brug. Ook tijdens de nachtelijke afsluitingen. Voor fietsers en voetgangers is een fiets/voetpad beschikbaar dat in twee richtingen wordt gebruikt; bromfietsers en brommobielen worden over de rijbaan geleid. Weggebruikers moeten rekening houden met extra reistijd.

Omwonenden

Omwonenden in de nabijheid van de Schellingwouderbrug kunnen tijdens de werkzaamheden geluidsoverlast ervaren. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Met verschillende partijen zijn afspraken gemaakt om de bereikbaarheid van de bedrijven in de omgeving van de brug op peil te houden.

Renovatie Schellingwouderbrug

Dit is de eerste fase van renovatie van de brug. In deze eerste fase betreft het werkzaamheden aan de zuidelijke aanbrug – de toe- en afrit van de brug naar het vasteland en aanpassing van de wegindeling. In de volgende fase, vanaf dit najaar, zijn er werkzaamheden aan de noordelijke aanbrug en worden de kleppen van de beweegbare brug vervangen. Tot slot wordt in het voorjaar van 2012 de vaste boogbrug in zijn geheel vervangen. Na afronding van de renovatie is de Schellingwouderbrug weer geschikt voor al het verkeer voor minimaal 30 jaar.

Groot Onderhoud bruggen

De renovatie van de Schellingwouderburg maakt deel uit van het groot onderhoud van acht stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Binnen IJ. Het betreft naast de Schellingwouderbrug, de Amsterdamsebrug, de Weesperbrug, de Loenerslootsebrug, de Breukelerbrug, de Jutphasebrug, de Overeindsebrug en de Schalkwijksebrug. Naast de renovatiewerkzaamheden worden ook enkele bruggen 25 tot 50 centimeter verhoogd, waardoor vierlaagse containervaart onder deze bruggen mogelijk wordt. Het onderhoudsprogramma bekend onder de naam KARGO (Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud) duurt tot en met 2015. Meer informatie over het project KARGO is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl/kargo.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat