VMC Rhoon sluit prestatiecontract met RWS

VOF Verkeer Management Centrale Rhoon sluit tienjarig prestatiecontract met Rijkswaterstaat

Zaltbommel – GTI Infra gaat de komende tien jaar in samenwerkingsverband het onderhoud en beheer uitvoeren voor één van de modernste verkeersmanagementcentrales van Europa. Het prestatiecontract dat op 30 oktober 2006 feestelijk werd ondertekend, is een logisch vervolg op het op 1 november 2005 bedrijfsvaardig opleveren van de Verkeersmanagement Centrale Zuidwest Nederland in Rhoon. Bijzonder aan het prestatiecontract is de lange termijn van tien jaar. Met het contract is een bedrag van 4,9 miljoen euro gemoeid.

Het vertrouwen van Rijkswaterstaat ontstond in de ontwerpfase. Het innovatieve systeem dat in de bouwfase werd gerealiseerd kreeg grote internationale belangstelling. Zelfs China toonde interesse.

Bijzonder innovatief
De doorstroming van dagelijks meer dan tienduizend automobilisten via diverse wegen, tunnels en bruggen in Zuid-Holland wordt op afstand geregeld in Rhoon. In november 2005 leverde de VOF Verkeer Management Centrale Rhoon (VOF VMC Rhoon) één van de modernste verkeerscentrales van Europa op. De nieuwe bedieningsfilosofie vormde de belangrijkste innovatie. De totale werkruimte werd met meer dan vijftig procent gereduceerd. In de oude situatie zat de besturing van de systemen nog complex in elkaar. De verkeersleiders werden geconfronteerd met een veelheid aan knoppen en schermen. In de nieuwe situatie slaagde de VOF VMC Rhoon erin om de verschillende individuele werkplekken terug te brengen naar één verstelbare werkplek. De meest compacte, ergonomisch verantwoorde bedieningsruimte werd ontwikkeld: met één touchscreen monitor, een muis en een keyboard kan naar verschillende systemen worden geschakeld. Zes bruggen en acht tunnels worden zo op afstand bediend. Ook het netwerk is vernieuwend. De Gigabit Ethernet-oplossing maakt het mogelijk via de bestaande infrastructuur over één dubbel uitgevoerd glasvezelnetwerk grote hoeveelheden data te versturen. Het is voor het eerst dat de techniek in deze omvang wordt toegepast in Nederland.

Prestatiecontract
In november 2005 werd de centrale gebruiksklaar opgeleverd. Vervolgens gold een garantie- en onderhoudsperiode van 52 weken. Het prestatiecontract dat op 30 oktober 2006 werd ondertekend, is de kroon op het werk voor GTI Infra. Voor storingen, preventief- en vervangingsonderhoud staat GTI Infra de komende tien jaar garant.

GTI richt zich op de technische dienstverlening en ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines. Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66.000 medewerkers en realiseerde in 2005 een omzet van 10,3 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: GTI nv