ROA investeert in uitbreiding OV-fiets

Amsterdam – Snel met de fiets van het station naar de werkplek: dat kan met de OV-fiets. Omdat de fiets een belangrijke bijdrage levert aan de bereikbaarheid, heeft het ROA samen met de stichting OV-fiets onderzocht waar in de regio Amsterdam behoefte is aan extra huurlocaties. Hierbij is besloten dat het ROA opdrachtgever is van deze uitbreiding en dat het de volledige investeringskosten van circa €180.000 betaalt.

Het ROA heeft onlangs onderzoek gedaan naar de kansen voor de gecombineerde fiets-OV verplaatsingen in de regio en heeft daarbij ook de mogelijkheden voor de OV-fiets betrokken. In overleg met de Stichting OV-fiets is een lijst met kansrijke nieuwe locaties opgesteld. Dit zijn de NS-stations Amsterdam-Bijlmer en -Lelylaan, Nieuw-Vennep, Diemen en Diemen-Zuid, Duivendrecht, Krommenie-Assendelft, Purmerend, Purmerend-Overwhere en Schiphol. De eenmalige investeringskosten voor deze nieuwe verhuurpunten zullen door het ROA worden betaald. Hierbij gaat het onder andere om kosten voor het plaatsen van de fietskluizen en de scanapparatuur voor de pasjes. Daarnaast zal het ROA de betrokken wegbeheerders stimuleren om de stichting OV-fiets te ondersteunen bij de vergunningverlening en de uitvoering. De nieuwe locaties zullen naar verwachting in de loop van 2006 operationeel zijn.

Stimuleren van de fiets in de vervoerketen
De fiets is een belangrijk onderdeel in de vervoerketen, met name van en naar het openbaar vervoer. Bij vertrek van huis maken veel (trein)reizigers gebruik van de eigen fiets. Bij aankomst is deze meestal niet aanwezig, waardoor de fiets in het natransport relatief weinig gebruikt wordt. Het ROA wil het gebruik van de fiets in de vervoerketen nadrukkelijk stimuleren, en de OV-fiets biedt uitstekende mogelijkheden om dat in te vullen. Elke abonnementhouder betaalt € 7,50 per jaar en kan voor € 2,75 een fiets huren, zonder wachttijd en zonder legitimatie. Betaling vindt achteraf plaats via een factuur. Momenteel is de OV-fiets landelijk te huur bij zo’n 84 stations. In 2004 verdubbelde het aantal pashouders tot 12.000 en deze groei zet onverminderd door: momenteel zijn het er 21.500.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA)