GTI realiseert tijdelijke verkeersmaatregelen IJtunnel

Heinenoord – GTI Infra bv heeft van Projectbureau Noord/Zuidlijn het contract gekregen om de tijdelijke verkeersmaatregelen IJtunnelsignalering te realiseren. Met de opdracht is voor GTI circa € 3,3 miljoen gemoeid.

Het project is een voortvloeisel van de aanleg van de Noord/Zuidlijn; de nieuw aan te leggen metrolijn in Amsterdam. De tijdelijke verkeersmaatregelen hebben tot doel de doorstroming en veiligheid te garanderen van het verkeer ten noorden van de IJtunnel tijdens de bouwperiode van de metrolijn. Hiervoor vinden er in meerdere fases wegverplaatsingen plaats, die gevolgen hebben voor de verkeersveiligheids- en de verkeersregelinstallaties op de weg, zoals de verkeerssignalering, slagbomen, verplaatsbare vangrails, intercominstallatie en de besturingsinstallaties. GTI voert dit project integraal uit; van engineering, automatisering tot realisatie, inbedrijfstelling en projectmanagement.

De meeste werkzaamheden van GTI concentreren zich rond het gereconstrueerde knooppunt Meeuwenei, daar waar het metrostation ‘Van Hasseltweg’ wordt gebouwd. Om de bouw van het station mogelijk te maken, moet gedurende een lange periode ruimte worden gecreëerd in de al beperkte doorgang. Om de verkeersafwikkeling te realiseren is een extra rijstrook gepland. Deze rijstrook wordt ingezet als wisselstrook, een extra rijstrook in de spitsuren in de spitsrichting. Hiervoor worden verplaatsbare vangrails en slagbomen geplaatst. Gezien de complexiteit van de verkeersafwikkeling ligt de nadruk op planning en logistiek. GTI zal haar werkzaamheden zo organiseren dat de verkeersdoorgang zoveel mogelijk gewaarborgd blijft.

GTI voert reeds de onderhoudswerkzaamheden uit aan de installaties van de IJtunnel. Met dit nieuwe contract versterkt zij haar positie in de regio Noordwest.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: GTI Infra bv (Heinenoord)