Toekomst

Rijk reserveert 26 miljoen voor vergroening bedrijventerreinen

De ministerraad gaat 26 miljoen euro reserveren voor de vergroening van bedrijventerreinen in het kader van het programma Werklandschappen van de Toekomst. Het voorstel wordt nog aangescherpt.

Het gaat om één van de in totaal twintig voorstellen voor de tweede ronde van het Nationaal Groeifonds. Voor alle projecten samen is in totaal 5 miljard euro uitgetrokken, dat bestemd is voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) en innovatie. In totaal gaat hier ruim 4,5 miljard euro naartoe. Ongeveer 1,7 miljard gaat naar zeven voorstellen binnen onderwijs en kennisontwikkeling en nog eens 105 miljoen naar het infraproject Rail Gent-Terneuzen. De uiteindelijke investeringen van alle projecten vallen hoger uit, want ook publieke en private sectoren dragen bij.

Een procent is maar groen
Ingrijpen is ook bij bedrijventerreinen hard nodig, want die zijn nog verre van groen. Van de ruim 3.500 bedrijventerreinen in Nederland, met een gezamenlijke oppervlakte van bijna 100.000 hectare, bestaat slechts 1 procent uit groen of blauw. Dat blijkt volgens Stadszaken.nl uit onderzoek dat Rienstra Beleidsonderzoek en Beleidsadvies in 2020 heeft uitgevoerd. Als niets verandert zou de gemiddelde gevoelstemperatuur op een zomerse dag op een bedrijventerrein in 2050 kunnen oplopen tot 40,8 graden Celsius. Een vergroend bedrijventerrein helpt niet alleen tegen deze hitte, maar nodigt ook uit om te ontmoeten en bewegen en is goed voor de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Ook krijgen flora en fauna meer ruimte.

Illustratie: tweedekamer.nl

De rapportage Onderzoek naar Vergroening bedrijventerreinen, gepresenteerd in het najaar van 2021, geeft veel informatie over dit onderwerp. Zie de pdf: Rapportage Onderzoek vergroening bedrijventerreinen

Auteur: Jacques Geluk