Betonbouwbedrijf uit Den Bosch veroordeeld voor dood van werknemer

rechtbank oost-brabant
De rechtbank in Den Bosch. ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De rechtbank Oost-Brabant heeft een betonbouwbedrijf uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld. Door de schuld van het bedrijf overleed een werknemer op een bouwplaats in Eindhoven, maakt de rechtbank deze week bekend. De zoon van het slachtoffer was op hetzelfde moment op de bouwplaats aan het werk en zag zijn vader overlijden. “Onherstelbaar leed.”

Op de bouwplaats aan de Otterstraat in Eindhoven was het slachtoffer in september 2021 samen met zijn zoon aan het werk. Bij het demonteren van een bekistingswand ging het mis. Toen de zoon van het slachtoffer tegen de wand omhoog klom, viel de wand van zo’n 1.500 kilo bovenop het slachtoffer, die daardoor ter plekke overleed, schrijft de rechtbank.

Het ongeval is de schuld van het bedrijf, oordeelt de rechtbank. Meerdere veiligheidsvoorschriften werden niet nageleefd. De risico’s van de werkzaamheden waren niet schriftelijk in kaart gebracht met een inventarisatie. Het slachtoffer en zijn collega’s waren onvoldoende geïnformeerd over de veiligheidsrisico’s van het werk. Ook had de werkgever volgens de rechtbank geen veilige werkplek ingericht, met bijvoorbeeld leuningen, hekwerken en steigers. Verder werd de bekistingswand niet gedemonteerd volgens de instructies van de fabrikant.

‘Een toekomstig faillissement is reëel’

Tijdens de rechtszaak wees het betonbouwbedrijf erop dat iedereen op de bouwplaats al jaren in de betonbouw werkte en daarom wel wist het veilig kon worden gedaan. Maar die verdediging vindt de rechtbank niet gepast. Volgens de rechtbank vertrouwde de eigenaar blind en onterecht op de ervaring van het slachtoffer. “De rechtbank betreurt het dat de eigenaar niet ten volle zijn verantwoordelijkheid voor het bedrijfsongeval neemt.”

Het betekent niet dat het ongeval geen diepe sporen heeft achtergelaten op de eigenaar. “Hij gaat gebukt onder het verlies van een vriend in het betonwerk”, zegt de rechtbank verder. “De eigenaar is niet langer gemotiveerd en het bedrijf verkeert in financieel zwaar weer. Een toekomstig faillissement is een reëel scenario.” Al met al legt de rechtbank het bedrijf een geldboete op van 70.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Geert van der Klugt

Journalist en redacteur voor Infrasite.