Avondklok

Bouw- en infrawerk kan doorgaan tijdens avondklok

klok foto: Yvonne

Na een laatste debat met de Tweede Kamer heeft het kabinet de knoop doorgehakt. Sinds zaterdagavond 23 januari moet iedereen tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen blijven om de coronabesmettingen verder terug te dringen. Bouw- en infrawerkzaamheden die ’s nachts moeten gebeuren, kunnen gewoon doorgaan.

De bouw- en infrasector kan dus blijven doorbouwen, zij het wel onder een aantal voorwaarden. De werkgever bepaalt in overleg met de opdrachtgever of het ook echt nodig om tijdens de duur van de avondklok te werken. Als dat het geval is, moet het personeel dat tijdens de nachtelijke uren aan slag gaat zowel een werkgeversverklaring als een eigen avondklok op zak hebben.

Het eerste formulier, dat tijdens de hele periode van de avondklok geldt, moet de werkgever invullen. De werknemer vult zelf het tweede formulier in. De formulieren moeten op elk moment getoond kunnen worden op papier of op een telefoon. De verklaringen zijn te downloaden via de website van de Rijksoverheid.

Voor zzp’ers geldt dat ze zowel de werkgevers- als de werknemersverklaring moeten invullen, ondertekenen en bij zich dragen. Op de werkgeversverklaring moeten de contactgegevens vermeld worden van de opdrachtgever.

Veilig doorwerken

De maatregelen uit het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ om op een verantwoorde manier door te blijven werken in de bouw- en technieksector zijn niet aangepast. Het protocol wordt ondersteund door een groot aantal belangenorganisaties en vakbonden en is het afgelopen jaar een aantal keren geactualiseerd naar aanleiding van de ontwikkelingen. Het ging bijvoorbeeld om de duur van de quarantaineperiode, de mondkapjesplicht en het coronatestbeleid.

De avondklok blijft in ieder geval gelden tot het einde van de huidige lockdown op dinsdag 9 februari. Een week daarvoor bepaalt het kabinet of het nodig is om alle maatregelen, waaronder de avondklok, te verlengen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite