Informatie over bezetting ligplaatsen fors uitgebreid

Foto: Ivo Ketelaar

Binnenvaartschippers hebben vanaf 1 maart 2018 nog meer (realtime) zicht op de beschikbaarheid van ligplaatsen. Vanaf dat moment zijn ook de ligplaatsen van Rijkswaterstaat opgenomen op de website Blauwe Golf Verbinding.

Op een interactieve kaart op de website Blauwe Golf Verbindend worden de vrije ligplaatsen getoond met informatie over onder andere de positie, de grootte en de bezetting van de ligplaats.

Uitgebreid informatiesysteem

Het informatiesysteem is uitgebreid met de bezettingsinformatie van ruim 600 ligplaats vlakken van Rijkswaterstaat. In vlakken zijn één of meerdere ligplaatsen beschikbaar. Het gaat om ligplaatsen verspreid over geheel Nederland, zoals bijvoorbeeld bij Hansweert, de Volkeraksluizen, Dordrecht, Maastricht, Utrecht, Deventer of Delfzijl. Ook partijen die van de Open Data Service gebruik maken krijgen daarmee de nieuwe ligplaatsgegevens in hun systeem.

De bezettingsgraad wordt berekend aan de hand van ligplaatsgegevens (zoals de afmetingen) en van AIS-gegevens, zoals positie, lengte en breedte van een vaartuig. Er worden overigens geen scheepsnamen of andere identificerende kenmerken genoemd op de website Blauwe Golf Verbindend.

Goed voor veiligheid en milieu

Doordat binnenvaartschippers vooraf de ligplaatsbezetting kunnen checken zijn er minder vaarbewegingen in de havens en op de vaarwegen nodig, waardoor de veiligheid toeneemt en de uitstoot vermindert.

Blauwe Golf Verbindend

Het project Blauwe Golf Verbindend zorgt voor een betere informatie uitwisseling en maakt een snellere doorstroming mogelijk van alle verkeer: varend op het water en rijdend over de bruggen en sluizen. Het is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Rijkswaterstaat. Kijk voor meer informatie op de website van Blauwe Golf Verbindend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat