Vinz van Es ondertekent convenant OV-verbod

tramreizigers die zich misdragen, krijgen een OV-verbod

Algemeen Directeur Vinz van Es heeft woensdag 25 augustus 2010 namens Securitas in Rotterdam het convenant OV-verbod tram 23 en 21 ondertekend. Dit vond plaats in de trouwzaal van het Stadhuis van Rotterdam. Naast Vinz van Es, hebben ook burgemeester Aboutaleb en de heren J.P.M. Bakker (RET), G. Laurens (politie Rotterdam-Rijnmond) en H.C.D. Korvinus (hoofdofficier van Justitie) hun handtekening gezet.

Het OV-verbod dat geldt op de tramlijnen 2 en 23 op Zuid wordt per 1 september uitgebreid naar de hele route van tramlijn 23 en lijn 21. Tramreizigers die zich misdragen en een OV-verbod krijgen, mogen dan maximaal 8 weken niet reizen op de lijn waarvoor zij het verbod hebben gekregen. Omdat tramlijn 21 grotendeels parallel loopt met 23, geldt voor dit traject het OV-verbod voor twee lijnen.

Hoe werkt het OV-verbod?
Op het moment dat een trambestuurder of conducteur van Securitas een OV-verbodwaardige overtreding constateert wordt er assistentie van politie en controleurs ingeschakeld. De verdachte wordt aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. In overleg met de politie bepaalt de sectiechef veiligheid RET of er een OV-verbod wordt opgelegd. Als het OV-verbod wordt toegekend, wordt de overtreder op de foto gezet en zijn binnen 24 uur zowel foto als personalia bij het personeel dat op de tramlijn werkt, bekend.
Geslaagde aanpak lijnen 2 en 23 (zuid)

De RET voerde samen met politie, justitie en gemeente het OV-verbod in juni 2008 in voor raddraaiers op tramlijn 2. Op deze lijn had de RET te kampen met overlast van scholieren. Uit de evaluatie blijkt dat agressie, vernielingen en bedreigingen zijn afgenomen. Het OV-verbod is een jaar geleden uitgebreid naar tramlijn 23 (zuid).

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Securitas Nederland