Nieuwe RET-bussen schoonste van Europa

Kwaliteitsslag RET: investeringen in schoon en veilig materieel

Onder toeziend oog van Jeannette Baljeu, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de stadsregio Rotterdam, presenteerde de RET vandaag in de Cruise Terminal het eerste exemplaar van negentig nieuwe stadsbussen. De RET investeert twintig miljoen in het vernieuwen van bijna de helft van de busvloot. De ultramoderne, comfortabele bussen van het merk Mercedes-Benz, model Citaro, voldoen aan de strengste Europese milieunormen voor wat betreft uitstoot van schadelijke stoffen.

Samen met de tachtig bussen die begin 2006 al met roetfilters werden uitgerust, is nu 90% van het buswagenpark schoon. Hiermee is het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf het eerste OV bedrijf in Nederland én Europa dat met vrijwel alleen maar schone bussen rijdt. De RET blijft investeren in nieuw materieel. Naast de nieuwe bussen, wordt op korte termijn een flink aantal nieuwe trams aangeschaft. Met deze kwaliteitsslag bereidt de RET zich verder voor op de verzelfstandiging per 1 januari 2007.

Met de nieuwe bussen loopt de RET vooruit op de Europese milieunorm EURO V, die op zijn vroegst eind 2008 van kracht wordt. Pedro Peters, algemeen directeur RET: “We mogen trots zijn op de bijdrage die we hiermee leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in Rotterdam. Ook bieden we met dit nieuwe materieel de hoogste kwaliteit op het gebied veiligheid, toegankelijkheid en comfort. Een goede voorbereiding op de toekomst, waarin we als zelfstandig bedrijf de klant nog meer centraal stellen”.

Portefeuillehouder Baljeu, die de bussen op ludieke wijze doopte, was enthousiast over de nieuwe bussen. “Busreizigers in het openbaar vervoer van de RET behoren binnenkort tot een bevoorrechte groep”, zo sprak zij. Zij loofde de verantwoordelijkheid die de RET neemt om haar voertuigen aan de strenge concessie-eisen te laten voldoen. “Het zegt iets over het bedrijf zelf en over haar visie op de toekomst als het gaat om de kwaliteit van het materieel."

Veilig en toegankelijk
Bijzonder aan de nieuwe bus is een nog lagere instap en een elektrisch uitschuifbare plaat die de toegankelijkheid vergroot, ook voor rolstoelgebruikers. Bovendien zijn alle bussen uitgerust met een camerabewakingssysteem, waardoor reizigers én buschauffeurs zich veiliger zullen voelen. Ook is de bus uitgerust met een digitaal halte-informatie- en afroepsysteem. De nieuwe stadsbussen worden gefaseerd ingevoerd. Begin juli 2006 worden de eerste in gebruik genomen, de laatste in augustus 2006.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RET