Nederlandse Freesmaatschappij wint Goede Praktijken

Den Haag – De Nederlandse Freesmaatschappij heeft de Goede Praktijken Prijs van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid 2004 gewonnen. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikte de prijs uit: een bedrag van 10.000 euro dat het bedrijf mag besteden aan de verbetering van arbeidsomstandigheden. Met een praktische oplossing heeft dit bedrijf ervoor gezorgd dat omstanders en de bestuurder van een zogenoemde freesmachine, waarmee sleuven in het asfalt worden gesneden, veel minder worden blootgesteld aan stof en kwartsstof. Kwartsstof bevat kankerverwekkende stoffen.

De Goede Praktijken Prijs wordt jaarlijks toegekend tijdens de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid. De week is bedoeld om aandacht te vragen voor veiligheid en gezondheid op het werk en wordt gehouden in alle landen van de Europese Unie. Dit jaar is het thema: veilig bouwen. De Nederlandse Freesmaatschappij dingt ook mee naar de Europese ‘Good Practice Award’. De Europese prijs wordt uitgereikt op 22 november aanstaande in Bilbao.

Een gedeelde tweede prijs ging naar de Stichting Leerplanontwikkeling in samenwerking met het platform Bouwtechniek en naar bouwbedrijf Aan de Stegge. De winnaars delen de prijs van 5.000 euro. De Stichting Leerplanontwikkeling en het platform Bouwtechniek wonnen ook de publieksprijs van 2.500 euro.

Stichting Leerplanontwikkeling ontwikkelde in samenwerking met het platform Bouwtechniek een lesprogramma voor het VMBO. Leerlingen krijgen op school les in veilig werken, waarbij zoveel mogelijk de omstandigheden van een gewoon bedrijf worden nagebootst. Om beurten zijn leerlingen de ‘veiligheidsmedewerker’ die verantwoordelijk is voor een veilige werkomgeving. Doel is om de latere werknemers in de bouw al op school te leren hoe zij zo veilig mogelijk kunnen werken.

Bouwbedrijf Aan de Stegge verbeterde de communicatie en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de planner van de bouwwerkzaamheden en de uitvoerder ervan. Als gevolg hiervan is de werkdruk in het bedrijf sterk verminderd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Arbeidsinspectie