Autobrand (bron: Kollinger/ Pixabay)

Tunnel onder de ArenA voorlopig dicht om veiligheidskwestie

De Arenatunnel onder de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam gaat vanaf donderdagavond voor onbepaalde tijd dicht. De tunnel voldoet niet aan de wettelijke veiligheidseisen wat betreft de vluchttijd voor weggebruikers bij een voertuigbrand, zo is gebleken uit onderzoek door de gemeente Amsterdam.

In de komende maanden wordt gekeken of de veiligheid kan worden verbeterd zodat de Arenatunnel weer veilig open kan in afwachting van de renovatie. Wanneer die zal plaatsvinden is nog niet bekend. De operatie zou komend jaar beginnen, maar is onlangs uitgesteld omdat er in de gemeentelijke begroting geen financiële ruimte voor is.

Alternatieven

De gemeente bekijkt de komende tijd naar mogelijke andere maatregelen, die ervoor zorgen dat de Arenatunnel toch aan de wet kan voldoen. Mochten die worden gevonden, zou de tunnel onder voorwaarden alweer voor de renovatie open kunnen. De gemeente denkt dat de resultaten van dit onderzoek in het voorjaar van 2022 te verwachten zijn.

De Arenatunnel, die de onderdoorgang van de Burgemeester Stramanweg onder het stadion is, blijft wel open voor nood- en hulpdiensten. Voor het verkeer vanaf de A2 naar Amsterdam Zuidoost worden omleidingsroutes ingesteld.

Bron: ANP/IJ

Auteur: Inge Jacobs