Minister Peijs opent Burgemeester Thomassentunnel

In het Europoortgebied opende minister Peijs vrijdag 18 juni 2004 de nieuwe tunnel onder het Calandkanaal. Vanaf dat moment gaat de tunnel door het leven als de Burgemeester Thomassentunnel. De Rotterdamse oud-burgemeester heeft deze eer te danken aan zijn inzet voor het westelijk havengebied. Voorheen heette de tunnel gewoon Calandtunnel.

De nieuwe tunnel zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer op de rijksweg N15 die in het verlengde van de A15 Europoort en het Botlekgebied doorkruist. Het verkeer op de N15 is niet langer aangewezen op de Calandbrug die regelmatig openstaat omdat de scheepvaart hier voorrang heeft.

De zuidelijke tunnelbuis gaat als eerste open. Die leidt het verkeer over drie rijstroken van de Maasvlakte in de richting van Rotterdam. Op 27 juni wordt de aansluiting van de N57 via de Harmsenbrug op de tunnel gereedgemaakt. Tot slot wordt op 11 juli de noordelijke tunnelbuis in gebruik genomen door het verkeer van Rotterdam naar de Maasvlakte.

Nadat de minister de openingshandeling heeft verricht, was het publiek op 19 juni welkom om vanaf de Rozenburgse zijde de tunnel in te wandelen. In de tunnelbuis was een tentoonstelling te bezichtigen van ontwikkelingen in het gebied van 1580 tot nu. Daarnaast waren diverse hulpdiensten met materiaal aanwezig en werd uitleg gegeven over de in de tunnel aanwezige veiligheidsmiddelen. De publieksdag was om 16.00 uur afgelopen waarna de tunnel in gereedheid werd gebracht voor ingebruikname door het verkeer.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat