NS organiseert treinenshow op station Alkmaar

Utrecht – Op zaterdag 9 april 2005 van 10.00-17.00 uur vindt onder de naam “TreiNS” een grote materieelshow plaats op het emplacement van station Alkmaar. NS-medewerkers uit Alkmaar hebben ervoor gezorgd dat er een breed scala aan klassieke en moderne treinen te zien is. Daarnaast kan in de NedTrain werkplaats zelfs onder de trein gekeken worden en geven de Brandweer en Spoorwegpolitie diverse demonstraties. Deelnemers aan deze show zijn naast NS onder meer NedTrain, de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, de Corus stoomtrein, Syntus, Railion, Connexxion en TotalTrains. Liefhebbers van stoom-, diesel- en elektrisch NS-materieel hebben de mogelijkheid hun favoriete modellen te bezichtigen en kunnen soms zelfs instappen voor een rit.

Bezoekers kunnen met een treinkaartje van de Veluwsche Stroomtrein Maatschappij tussen Heerhugowaard en Alkmaar reizen in een rijtuig getrokken door een stoomlocomotief. De Corusstoomtrein rijdt heen en weer op het emplacement. De stichting Stibans toont Materieel ’36 252 met blokkendoos ‘Jules’ en een bordeswagen alsmede het diesel II-stel nummer 180. Blokkendoosrijtuig ‘Jaap’ is aanwezig evenals de Lint 41H van Syntus. Materieel ’54 en Plan U zijn te bezichtigen net als een rode dieselloc 6400 van Railion. De stichting ‘Klok’ komt met de elektrische locomotief 1501 en de 1122.

De Olympische trein van NS is te bewonderen. En er bestaat nog steeds een kans dat de Belgische locs uit de serie 2500 (Benelux) naar Alkmaar komen. In de werkplaats van NedTrain kunnen bezoekers zelfs onder de trein kijken. Ter plaatse is een rangeerlocomotief serie 700 opgesteld en is de ongevallenploeg aanwezig. Naast het rijdend materieel geeft de KLPD Spoorwegpolitie ter plaatse diverse demonstraties, bedwingt de brandweer een aantal treinbranden en toont vervoerder Connexxion zijn wagenpark.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Nederlandse Spoorwegen NS Hoofdkantoor