Mijlpaal aan Maas: 10 Miljoen containers

Rotterdam – De Rotterdamse haven heeft als eerste Europese haven binnen één jaar 10 miljoen containereenheden (TEU) overgeslagen. Ter gelegenheid hiervan liet president-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam vanmorgen op de ECT Delta terminal een speciaal beschilderde container verschepen. De box is bestemd voor één van Right To Play projecten in de wereld.

Er worden in een aantal containers zo’n 40.000 voetballen verscheept naar projecten in Sri Lanka, Thailand, Tanzania, Mero Libanon, Indonesië, bezet Palestijns gebied, Ghana en Benin. De speciale recordcontainer met het opschrift “Where is this 10th mln container of Rotterdam going to?” heeft één van deze landen als bestemming. Terminals, rederijen en andere dienstverleners(*) werken belangeloos mee aan de verscheping van de goederen. Daarnaast overhandigde het Havenbedrijf een bedrag van €10.000,– ter ondersteuning van het werk van Right To Play. Deze internationale humanitaire organisatie streeft ernaar om kinderen in de meest achtergestelde gebieden ter wereld te helpen in hun ontwikkeling en gezondheid. Dit doet zij door middel van sport en spel.


1968-2007

In 1968 werd er in Rotterdam 117.000 TEU (standaardeenheden van 20 voet) overgeslagen. In 1974 werd de grens van 1 miljoen (1.116.000) gepasseerd en in 1997 die van 5 miljoen (5.495.000).

Achter elkaar gezet omcirkelen 10 miljoen TEU anderhalf keer de omtrek van de aarde.

Containeroverslag gebeurt volcontinue: elk uur worden er dik 1100 TEU van tot 20 ton per stuk gelost en geladen. In 2020 zijn dit er naar verwachting tweeëneenhalf keer zoveel, 25 miljoen TEU per jaar.

(*) Aan de actie werken mee: ECT, APM Rotterdam, VAT Logistics, de agenten CMA CGM, Evergreen, Hamburg Süd, Maersk, MSC en Neptumar, alsmede de VRC, Pingpong, Graffitinetwerk, Freek van Arkel en AM+D.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam)