Siemens: Miljoenenorder drie Arctic Shuttle Tankers

48 pompinstallaties van Marflex i.s.m. Siemens voor lossen onder extreme omstandigheden

Den Haag – Marflex uit Oud-Beijerland en Siemens Nederland uit Den Haag realiseren in opdracht van Samsung Heavy Industries in totaal 48 elektrisch aangedreven deepwell pompinstallaties voor het lossen, onder extreme omstandigheden, van drie Arctic Shuttle Tankers. Met deze opdracht is een bedrag van circa 6 miljoen euro gemoeid. De olietankers kunnen in temperaturen tot -50 °C zelfstandig ijs tot een dikte van anderhalve meter breken. De Russische rederij Sovcomflot gaat met de tankers, die in de loop van 2008 worden opgeleverd voor de combinatie LukOil en Naryanmarneftegaz, pendelen in het poolgebied.

De installaties bestaan uit een serie lading-, sloptank- en ballast-deepwellpompen van Marflex, gekoppeld aan een serie regelbare aandrijvingen van Siemens. Ze variëren in vermogen tussen 220 en 390 kW. De door Siemens en Marflex ontwikkelde innovatieve oplossing bestaat uit Marflex Deepwell Pompen (MDP’s) met capaciteiten van 400 tot 2.500 m³/hr, voorzien van elektromotoren in Eexd uitvoering, regelbare Sinamics aandrijvingen en Simatic S7 PLC’s voor de besturing en de beveiliging. De communicatie verloopt via Profibus en de installaties worden vanaf de brug van de schepen aangestuurd via een Siemens bedieningspaneel. Voordeel van deze oplossing is dat men de opbrengst van de installatie direct kan regelen, waarbij een koppeling met de cargo computer van het schip wordt gelegd. Bovendien bespaart dit concept 10 tot 15% energie in vergelijking met hydraulische lossystemen.

De belangrijkste reden waarom voor de combinatie Marflex/Siemens is gekozen, is dat zij de afgelopen jaren heeft aangetoond pompsystemen te leveren met een hoge betrouwbaarheid en een uitstekende prijs/prestatieverhouding. Daarnaast is de wereldwijde aanwezigheid van groot belang. Via een dag en nacht, zeven dagen per week bemande service desk kan de klant een beroep doen op de mondiale aanwezigheid van inbedrijfstellings- en servicetechnici van Marflex en Siemens. Siemens is vertegenwoordigd in 190 landen ter wereld. Marflex heeft eigen vestigingen in Moskou, Singapore, Japan en de Verenigde Staten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Siemens Nederland N.V.