Steeds meer interesse spoorstudie

Het aantal studenten voor de hbo-minor Railtechniek neemt toe. Dertig studenten zijn dit schooljaar gestart met de opleiding die nu vijf jaar bestaat. ProRail is er sinds het begin bij betrokken.

Het spoor heeft grote behoefte aan hbo’ers met specifieke technische kennis en een brede blik. Daarom heeft de branche onder aanvoering van ProRail samen met Hogeschool Utrecht destijds de Rail Academy in het leven geroepen. Deze opleiding moet afgestudeerden met spoorkennis en ervaring klaarstomen voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Een concreet onderdeel daarvan is de vijf jaar geleden gestarte Minor Railtechniek Hbo-studenten kunnen een minor van een half jaar kiezen naast het hoofdaspect van hun studie. Om mee te doen, hoef je niet aan de HU te studeren, de hbo´s werken hierin samen. Dit jaar start de grootste groep studenten tot nu toe.

Vereende krachten
De vakken worden ingevuld door verschillende professionals uit de spoorsector. Zij stellen hun tijd en expertise beschikbaar, bieden excursies en opdrachten aan. In de minor ontwikkelen studenten een brede kijk op het railvervoer. Ze krijgen een introductie van de branche via de deelnemende professionals van ProRail, ingenieursbureaus, spooraannemers en leveranciers. Railcenter in Amersfoort helpt mee met de invulling van de praktijklessen, Strukton stelt de benodigde Persoonlijke Beschermingsmiddelen beschikbaar. NL ingenieurs steunt het initiatief, onder andere door een excursie naar de InnoTrans

Verschillende disciplines
Er wordt veel aandacht besteed aan onderhoud en veiligheid van het spoorwegennet. Onno Hazelaar is namens ProRail verbonden aan de minor. Hij zegt: “Dit vraagt om een samenwerking met professionals tussen verschillende disciplines. Door de grote tijdsdruk en de complexiteit ontstaat binnen de teams een hechte samenwerking. Dit kunnen studenten in dit half jaar ook beleven tijdens hun projecten. De minor richt zich op studenten in het domein Engineering, Gebouwde Omgeving en Vervoerskunde, maar het staat voor anderen ook vrij om deel te nemen.”

Meer informatie (van de redactie)
Lees op Railvervoersite InnoTrans 2016: the largest ever

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail