Genomineerden InfraTech Innovatieprijs 2015 bekend

2026 logo infratech 2015

Op 21 januari 2015 zal tijdens de vakbeurs InfraTech voor de negende keer de InfraTech Innovatieprijs worden uitgereikt. De organisatie ontving 40 kwalitatieve inzendingen van innovatiekracht op het gebied van infrastructuur in de breedste zin van het woord. Een vakjury nomineerde 8 inzendingen in de categorieën geplande en toegepaste innovatie. Van 20 t/m 23 januari 2015 worden tijdens InfraTech in Ahoy Rotterdam kennis en ervaringen uitgewisseld over de laatste ontwikkelingen in de infrabranche.

‘InfraTech wil met de Innovatieprijs op een laagdrempelige manier het innovatieve vermogen van de sector zichtbaar maken. Het recordaantal inzendingen van vorige editie is niet overtroffen, maar de 40 inzendingen bewijzen dat de infrasector wel degelijk innovatieve kracht bezit. Dit past goed bij het centrale thema van de beurs, Krachtig Vooruit!’ zegt Saskia Vernooij, Exhibition Manager van Ahoy Rotterdam.

De vakjury, bestaande uit Ron Voskuilen (Algemeen Directeur Stadsontwikkeling Rotterdam), Jan Hendrik Dronkers (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Annemieke Nijhof (CEO Tauw Group BV), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Rob Vos (GMB Civiel) en Nicole van der Velden (Movares), is positief verrast door de onverminderd hoge kwaliteit van de inzendingen. De reikwijdte van de inzendingen is groot; van het plaatsen van een put op steenformaat in een Nederlands dorp, tot het gebruik van een cantileverbrug in de mangrovebossen van Afrika en Azië. Opvallend is dat het gebruik van kunststof/composiet steeds meer toe neemt, evenals ‘watergerelateerde’ innovaties. De jury benoemt bovendien dat er ook procesinnovaties ingezonden worden wat een goede ontwikkeling is.

Jan Hendrik Dronkers: ‘De intentie van inzenders om te innoveren, zich te onderscheiden en hun creativiteit te laten zien, leidt altijd weer tot verrassende inzendingen die veel energie geven.’

De volgende inzendingen zijn genomineerd:

Nominaties Toegepaste Innovatie

Innovatie is voor bouwbedrijven van steeds groter belang om zich in een snel veranderende samenleving te profileren en de marktpositie te versterken. Innoverende bouwbedrijven kunnen oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. In de categorie ‘Toegepaste innovatie’ draait het om innovaties waarin een nieuw bouwproduct, bouwproces, bouwsysteem of een nieuwe vorm van dienstverlening is toegepast door bouwbedrijven.

• Drainbrick (Drainvast)

• Ontwateringsplaat (TNO)

• New Dutch Quay (Van Hattum en Blankenvoort)

• BusHub (Struyk Verwo Infra)

Nominaties geplande innovatie

Leveranciers aan de bouwsector weten steeds efficiënter te werken. Zij maken daarvoor grote stappen met product- en procesinnovaties. Hun innovaties vinden echter niet altijd hun weg naar de uitvoering. In de categorie ‘Geplande innovatie’ draait het om innovaties die tekentafel-/productie-gereed zijn; klaar om in de praktijk toe te passen.

• RONA Zelfreinigende Berm (Altena)

• LE2AP (BAM)

• Drinkwater Kousrelining (Heijmans)

• KLEISER®vr (By The Way)

Vervolg in de BouwCampus

De BouwCampus die in 2015 van start gaat zal de winnaars helpen met het leggen van verbindingen voor de realisering. Maxime Verhagen: ‘Als opdrachtgevers de geplande innovaties en toegepaste innovaties willen ‘adopteren’ kan de Bouwcampus worden benut om de voorgestelde innovaties verder te brengen en te realiseren’.

Nominaties OpdrachtgeversDROOM

Deze editie is de categorie ‘Opdrachtgeversdroom’ geïntroduceerd. Een ambitieuze categorie die de verbinding moest leggen tussen de behoefte en wensen van opdrachtgevers en de invulling van die droom door de deelnemers aan de InfraTech Innovatieprijs. Ondanks de positieve reacties vanuit o.a. het Opdrachtgeversforum heeft de organisatie nauwelijks inzendingen ontvangen in deze categorie. De jury heeft om die reden besloten om in deze categorie geen winnaar aan te wijzen.

HalfTime award

Tijdens deze editie van de InfraTech Innovatieprijs is in het bijzonder gelet op inzendingen waarbij partijen bij de voorbereiding en uitvoering van het werk zich richten op het voorkomen of beperken van hinder voor de ‘omgeving’. In het algemeen concludeert de jury dat het aantal inzendingen dat een grote bijdrage gaat leveren aan HalfTime-ambities klein is. Nadere afweging van alle inzendingen leidde tot de volgende potentiële kandidaten:

• De Wegenscanner (De Wegenscanners)

• Minder hinder, maximale dienst Rotterdam (Gemeente Rotterdam)

• Mobiele Digitale Afvalstroomregistratie (Arcadis)

• Drainbrick (Drainvast)

• Drinkwater kousrelining (Heijmans)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: InfraTech