Studenten lossen watervraagstukken op in Shanghai

studentenprogramma Wetskills

Op maandagavond 7 juni 2010 hebben Nederlandse en Chinese studenten van wateropleidingen een gezamenlijke presentatie gehouden in het Dutch Pavilion van de World Expo in Shanghai. Zij hebben de afgelopen maanden in vijf groepen samengewerkt om innovatieve en multidisciplinaire mogelijkheden te bedenken om te (blijven) leven in veilige delta’s. De vraagstukken werden door Gemeentewerken Rotterdam voorgelegd aan de studenten. Alle groepen hebben hun oplossingen onder veel belangstelling uit binnen- en buitenland kunnen laten zien.

Tijdens de presentatie, met als gastheer Jeroen van der Sommen, directeur van het NWP, heeft elke groep haar resultaten gepresenteerd in de vorm van een pitch en een poster. De juryprijs voor beste pitch werd uitgereikt aan het project Live Love Levee, een plan voor duurzame gebiedsontwikkeling in volgebouwde deltasteden, zoals Shanghai en Rotterdam. De posters werden beoordeeld door alle aanwezigen; de groep Newaland ontving hiervoor de publieksprijs. Het project van deze groep was getiteld ´From Sediment to Climate Proofing´en combineert baggeren met onder meer recreatie, natuurbeheer en kustbescherming.

Namens het NWP hebben Johan Oost van DHV B.V. en Rick Heikoop van Hogeschool Rotterdam dit project begeleid. Johan Oost is tevreden en kijkt terug op een geslaagd initiatief: “Van zowel Nederlandse als Chinese studenten heb ik gehoord dat de interculturele communicatie soms een struikelblok was. Alle studenten hebben hard gewerkt om dit evenement tot een succes te maken. Ik ben trots op het resultaat!”

Deze studentensamenwerking is door het Netherlands Water Partnership (NWP) opgezet ter promotie van de Nederlandse wateropleidingen onder de naam Wetskills. De Nederlandse waterkennis heeft internationale allure. De basis hiervoor wordt gelegd tijdens goede wateropleidingen, die Nederland ook te bieden heeft. Wetskills is opgezet om meer buitenlandse studenten te verleiden om in Nederland een watergerelateerde opleiding te volgen.

Wetskills is mede mogelijk gemaakt door AgentschapNL, Gemeente Rotterdam en Gemeentewerken Rotterdam, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Netherlands Water Partnership (NWP)